top of page

Wat is endometriose?

In Nederland hebben meer vrouwen endometriose dan dat er diabetespatiënten zijn. De schatting is zelfs dat één op de tien vrouw een vorm van endometriose heeft. Ondanks dat het wel bekend is wát de ziekte precies inhoudt, is het nog onduidelijk waar het vandaan komt.


Wat is endometriose?

Google says: 'Endometriose is een chronische ziekte waarbij weefsel dat (enigszins) lijkt op baarmoederslijmvlies (endometrium) buiten de baarmoederholte voorkomt. Dit weefsel zit op het buikvlies en/of andere organen in de onderbuik. Het “groeit” daar, en zorgt voor een chronische ontsteking met een scala van klachten.'(bron)


Endometriose heb je in verschillende graden. Van eerstegraads tot vierdegraads, afhankelijk van hoeveelheid en plekken waar het zich bevindt.


Het groeien en verspreiden van het weefsel zorgt tevens voor klachten: bijvoorbeeld als de endometriose gaat kleven aan de darmen kunnen darmproblemen en pijn bij de ontlasting ontstaan. Of wanneer endometriose aan de eierstokken gaat kleven kunnen vruchtbaarheidsproblemen ontstaan.


Oorzaken van endometriose

De oorzaak van deze aandoening is eigenlijk nog een groot vraagteken. Er zijn veel theorieën, maar er is niks wetenschappelijk bewezen. Er wordt gedacht dat bepaalde genen bepalen of je de ziekte kunt ontwikkelen. En dat daardoor vrouwen met een eerstegraads familielid met endometriose een groter risico hebben om ook endometriose te krijgen. Maar andere factoren als omgeving/milieu, leeftijd eerste menstruatie en gynecologische factoren, spelen ook een grote rol in de ontwikkeling ervan. Echter is het dus nog onduidelijk wat wat de key factoren zijn.


Ondanks dat endometriose gepaard gaat met (chronische) ontstekingen en immunologische stoornissen is het niet een bewezen auto-immuun ziekte.


Symptomen

Sommige vrouwen met endometriose hebben hevige pijn tijdens de menstruatie. De pijn kan zich in de buik uitbreiden (darmpijn) of uitstralen naar de rug of de benen. Vrijen kan bij vrouwen met endometriose ook buikpijn geven.


Uiteraard verschillen de symptomen per persoon. Sommige vrouwen hebben (bijna) geen klachten terwijl andere meerdere klachten ervaren.


De meest voorkomende symptomen van endometriose zijn:

  • Menstruatiepijn (voor/tijdens/na de menstruatie);

  • (Chronische) buikpijn;

  • Darm- en blaasproblemen (darmkrampen, obstipatie, diarree, gevoelige branderig gevoel tijdens het plassen);

  • Vermoeidheid;

  • Pijnlijke geslachtsgemeenschap (tijdens en na de gemeenschap);

  • Vruchtbaarheidsproblemen.


Ik heb endometriose wat nu?

Ondanks dat het een chronische ziekte is, zijn er wel verschillende behandelingen om te klachten te verminderen. Deze mogelijkheden kunnen variëren van niets doen, verschillende medicaties, operatie of combinaties van deze behandelingen.


Bij endometriose is het vaak wel nodig om verder onderzoek te doen. Bij zeer hevige klachten kan de gynaecoloog adviseren om een kijkoperatie te doen. Hierbij kunnen de plekken waar endometriose zit soms worden weggehaald.


Na de overgang verdwijnen klachten door endometriose meestal vanzelf.


Let op je voeding

Uit onderzoek blijkt dat voeding een impact kan hebben op de klachten. "Ook uit ervaringen van vele endometriose patiënten blijkt dat het volgen van een “endometriose” dieet invloed kan hebben op je klachten. Nu zijn er meerdere diëten die hierbij kunnen helpen. Van heel strikt en streng tot passende voeding bij elke week van je cyclus. Als je dit wilt gaan doen, kijk dan vooral wat bij je past. Haal eruit waar je het meeste baat bij hebt. Maar hou zeker ook in gedachten dat voeding je endometriose niet zal genezen. Het is wel verstandig om naast de voeding altijd onder controle van een arts te blijven en in overleg wel of geen medicijnen gebruiken," vertelt Bianca De Bie, voorzitter van de Endometriose Stichting aan Women's Health.


Beweeg!

Bij sporten en bewegen komen er hormonen vrij die je stress verlagen en tevens ook pijnstillend kunnen werken. Bewegen (hardlopen, zwemmen, yoga, maar ook krachttraining) kunnen dus een onwijs positief effect hebben op je klachten. Mits, je natuurlijk instaat bent om dit te doen. In sommige gevallen kan de pijn van de ziekte te intens zijn om te bewegen. Maar lukt dit wel? Doen!


Verlicht je stress

Ondanks dat de ziekte een boel stress met zich mee kan brengen (logisch en heel normaal) is het belangrijk dat je jouw stress levels zo laag mogelijk probeert te houden. Zorg dus bijv voor een avond routine waardoor je goed/beter slaapt, neem af en toen een massage, een warm bad of doe iets wat jou kalmeert en rust geeft. (oja, vermeid ook koffie!!)



Voor meer informatie kunt u kijken bij de Endometriose Stichting.

 

https://www.thuisarts.nl/endometriose/ik-heb-endometriose-0

https://endometriose.nl/over-endometriose/wat-is-endometriose/

bottom of page