top of page

Dit is waarom masturberen goed voor je is! (voor vrouwen én mannen)

Bijgewerkt op: 21 mrt. 2020

Waarschijnlijk ontstaat er al een grijns op je gezicht bij het lezen van deze titel, helemaal niet erg want dit soort onderwerpen zijn voor sommige vrouwen nu eenmaal een no go to talk about. Maar eerlijk is eerlijk, dit hoort er ook gewoon bij en ga ik schaamteloos een blog schrijven over dit onderwerp: Dit is waarom masturberen goed voor je is!

Via bohbeh/Fotolia

Masturberen, zelfbevrediging, spelen met jezelf of welke naam je hier aan wilt geven. Allemaal woorden die duiden op genot met jezelf. Masturberen is in sommige culturen nog taboe en wordt helemaal niet bespreekbaar gemaakt, maar waarom niet? Iedereen heeft toch recht op genot met zichzelf?


Note: Het ‘ontdekken’ van jezelf begint al op jonge leeftijd, wat voor de ontwikkeling van een kind/puber geheel normaal is. Je begint met jezelf aanraken of je speelt met je vingers, het hoort er allemaal bij. Tenslotte leer je jezelf op deze manier kennen.


Aan masturberen zitten tevens ook nog heel wat andere voordelen. Deze voordelen ga ik voor jou op een rijtje zetten zodat jij misschien iets makkelijker over dit onderwerp praat of jezelf wat vaker plezier gunt! Hoe je dit doet, met speeltjes, je handen or whatever mag je lekker zelf weten!

1. Ontspanning

Zelfbevrediging kan zorgen voor een zeer ontspannend en aangenaam gevoel.

Tijdens zelfbevrediging met een orgasme tot gevolg komen er verschillende stofjes vrij zoals oxytocine die zorgen voor een euforisch gevoel.


Wist je dat tijdens een orgasme de hersenen van zowel mannen als vrouwen oplichten op dezelfde plekken als van iemand die heroïne neemt. Zo blijkt uit een studie die gepubliceerd is in de Journal of Neuroscience (er zijn dus echt dappere mensen die onder een MRI zichzelf tot een hoogtepunt hebben geholpen om dit te kunnen onderzoeken!).

Niet zo gek dat een orgasme (seks) dus verslavend kan zijn. Mocht je dus echt even willen ontspannen, duik wat vaker het bed in met jezelf!

2. Zelfkennis

Je denkt misschien ´ik ken mezelf ook wel zonder masturbatie´ maar toch zorgt dit ervoor dat jij je lichaam beter leert kennen. Op jonge leeftijd ofwel puberleeftijd zal je lichaam langzaam gaan veranderden naar een vrouwelijk lichaam en voor de mannen natuurlijk mannelijk. Vrouwen krijgen borsten en vormen. Mannen krijgen meer lichaamsbeharing en een zwaardere stem. Vooral op deze leeftijd waarin iedereen onzeker kan zijn over zijn of haar lijf door de groei en ontwikkeling kan het fijn zijn om op deze manier jezelf te leren kennen. Je gevoelige plekjes, hoe vormt jouw lichaam en wat vind je fijn of juist niet fijn. Zelfverzekerder worden en zelfliefde ontwikkelen.


Daarnaast is het voor mannen bijvoorbeeld nuttig om te beginnen met masturbatie zodat ze tussen de lakens niet te snel opgewonden raken en gedurende seks niet direct een orgasme hebben. Vrouwen kunnen hun gevoelige plekje bij de clitoris zoeken of misschien vinden zij vaginale prikkeling wel juist fijn. Het is geheel normaal en het hoort allemaal bij de ontwikkeling, schaamte is dus niet nodig!

3. Relatie

Zelf bevrediging verbeterd je relatie, een orgasme zorgt ervoor dat jij je gelukkig en verbonden voelt met je bedpartner! Daarnaast is je zelfkennis beter ontwikkeld omdat je door op jonge leeftijd te beginnen met ontdekken van jezelf weet wat je fijn vind, dit kan je ook helpen binnen een relatie. Je bent zelfverzekerder en je kan je partner vertellen wat hij of zij moet doen. Dit is ook makkelijker voor je partner en zal hij zichzelf ook zekerder voelen.


Misschien geeft het een gevoel van schaamte als je erover wilt praten met je partner maar dat is nergens voor nodig. Voor beide kanten is het fijn als je weet van elkaar wat je lekker vind en wat niet. Buiten dat is het juist leuk om elkaar op die manier te gaan ‘ontdekken’, Zie het als iets moois om dat te mogen doen met de gene waar je zo smoorverliefd op bent!

4. Verminderd risico prostaat kanker

Ook een positief puntje voor de mannen: regelmatig klaarkomen kan het risico op prostaat kanker op latere leeftijd verminderen. Jawel, uit een onderzoek bleek dat mannen die frequent ejaculeren in tegenstelling tot mannen die minder frequent ejaculeren in mindere mate waren gediagnosticeerd met prostaatkanker op latere leeftijd! Nog 2 leuke weetjes:

  1. Door het vrijkomen van al die stofjes tijdens een orgasme zal je na je orgasme beter in slaapvallen, helemaal zen!

  2. Door regelmatig met jezelf aan de slag te gaan stimuleer je jouw bekkenbodemspieren en dat het houd je in 'conditie' down under.

Allemaal redenen om eens lekker aan de slag te gaan met jezelf of je partner natuurlijk.

Gun jezelf wat meer plezier in bed, goed voor je brains en gezondheid!


Liefs, Mandy

 

Mandy Stephanie is sinds kort een gastblogger op Jipisabel .nl ! Lees hier meer over deze powervrouw en neem ook een kijkje op haar eigen website!

 

Bronnen

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26428643 (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27033442) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28986148

Comments


bottom of page