top of page

Voorkom een koortslip met deze tips!

Bijgewerkt op: 14 nov. 2019

Je voelt ineens je lip tintelen en het eerste blaasje is zichtbaar, nee he weer een koortslip!

Hoe kom je er vanaf of beter hoe voorkom je die vervelende koortslip? In deze blog ga ik je tips geven om een koortslip te voorkomen of verminderen.


Verminderde weerstand, zon-verbranding of een verkoudheid, het zijn allemaal uitlokkers voor een koortslip. Het komt precies opzetten wanneer je net een belangrijke afspraak of een feest hebt, eigenlijk is een koortslip nooit welkom (gewoon totaal niet). Wat is een koortslip precies en wat kan je op het gebied van voeding doen om een koortslip te voorkomen?


Wat is een koortslip?

Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpes virus (klinkt een beetje onaangenaam, I know). Het herpes virus kan pijnlijke blaasjes op de lippen veroorzaken op het moment dat je bijvoorbeeld een verminderde weerstand hebt, je moet hiervoor wel ooit in aanraking zijn geweest met een persoon die het virus heeft overgedragen.

Er ontstaat dan een branderig, jeukend gevoel of tintelend gevoel op de lippen waar zeer snel blaasjes zullen verschijnen. Die blaasjes (ontzettend besmettelijk zolang er nog vocht uitkomt) zullen na verloop van tijd een korstje vormen en dat zal binnen 1-2 weken verdwijnen. Je kan verdere verspreiding voorkomen door bijvoorbeeld met aclovirzalf te smeren maar ook op het gebied van voeding kunnen we een koortslip verminderen of zelfs voorkomen.


Weerstand nummer 1

Ten eerste is een goede weerstand het allerbelangrijkst bij het voorkomen van een koortslip.

Zoals we weten zorgt gezond en gevarieerde voeding, een goede nachtrust en regelmatig beweging (lekker in de buitenlucht) voor een goede weerstand. Daarnaast kan je bepaalde voedingsmiddelen even links laten liggen zodra je merkt dat je weerstand verminderd is door een griepje of dat er zelfs al een beginnende koortslip is ontstaan. Het is zo dat arginine rijke voedingsmiddelen uitlokkers zijn van het virus, dus het ontstaan van een blaasje. Voorbeelden van arginine rijke voedingsmiddelen zijn noten, kaas en chocolade. Daar in tegen heeft het aminozuur lysine juist een remmende werking op het virus. Er wordt een duidelijke disbalans gezien tussen arginine en lysine wanneer het herpesvirus weer opvlamt.


Welke voeding je beter even kunt mijden of juist eten lees je in de volgende tips die ik op een rijtje heb gezet. Zo ben jij in no time van je koortslip af of voorkom je het zelfs!


Tip 1: Mocht er al een blaasje zijn ontstaan, blijf er van af! Door te krabben en te pulken verspreid het virus zich alleen maar met als gevolg een grotere koortslip.


Tip 2: Wanneer je merkt dat je weerstand verminderd is, je te lang in de zon hebt gezeten of al een klein blaasje aanwezig is vermijd dan even arginine-rijke producten zoals noten (vooral cashewnoten, pecannoten en amandelen), peulvruchten (pinda's, erwten en soja), kaas maar ook banaan, druiven en chocola.


Tip 3: Kies voor voedingsmiddelen met relatief veel lysine zoals makreel, tonijn, kabeljauw, zalmforel, eieren, taugé, zonnebloempitten maar ook appels, avocado, perziken, wortelen, spinazie, sperziebonen en peterselie. Lysine bestaat ook in supplement vorm en kan ook op die manier ingenomen worden. De supplementen lysine kunnen dagelijks ingenomen worden ter voorkoming van een herpes uitbraak.


Tip 4: Smeren met aclovirzalf, zo voorkom je een verspreiding van het virus.

Smeer altijd met schone wattenstokjes en was je handen goed. Ga eventueel langs de huisarts om zeker te weten dat je te maken hebt met het herpes virus en niet met krentenbaard.


Maar het allerbelangrijkste is om voor een goede weerstand te zorgen zodat jij je niet zo snel druk hoeft te maken om die vervelende koortslip! Voeg voldoende mineralen, vitaminen en antioxidanten aan je menu toe voor een goede weerstand!


Liefs, Mandy


 

Mandy Stephanie is vaste gastblogger op Jipisabel.nl ! Lees hier meer over deze powervrouw en neem ook een kijkje op haar eigen website!

 

Comments


bottom of page