top of page

Review: Detox van Dr.Detoxbox

Detoxen, er zijn verschillende meningen over. De een is fel op tegen en de ander zweert erbij. Persoonlijk heb ik meerdere ervaringen met een detox. Van slecht, tot middelmatig, tot goed. En ik moet eerlijk toegeven dat deze sapkuur van Dr.Detox me het meeste is bevallen.

Maar, laten we beginnen bij het begin, want wat is detoxen en waarom heb ik deze detox gedaan?


Gebruik de code JIP25 op drdetoxbox.com voor 10% korting op je detox box!Wat is detoxen?

Detoxificatie gaat om het nemen van rust, om het ondersteunen van zuivering en om het voeden van je lichaam van binnenuit. Gifstoffen het lichaam uit helpen en je lijf juist voeden met voedzame stoffen; dat is het idee. Zo blijft het lichaam extra gezond.


Waarom deze detox?

Buiten het feit dat de eigenaar van Dr.Detoxbox me gevraagd heeft om de detox uit te proberen, vind ik regelmatig detoxen heel erg fijn. Ik heb namelijk overgevoelige darmen en om mijn darmen even te reinigen en wat rust te gunnen is een aantal dagen leven op sapjes, voor mij heel erg prettig.


Maar zoals met alles in de wereld, zijn er verschillende tegenstanders en verschillende voorstanders van, eigenlijk alles op het gebied van voeding.


Tegenstanders geven vaak het argument dat je lichaam zichzelf al ontgift en een detox daarom overbodig is. En ja, dat is waar, maar toch wil ik hier een kleine opmerking over maken. Een jaar geleden heb ik namelijk mijn lichaam en bloedwaardes etc. laten checken bij een orthomoleculaire therapeut en toen bleek dat ik een overbelaste lever had/heb. Dus dat zette me aan het denken. Mijn lichaam heeft dus schijnbaar moeite met het 'schoonmaken' van zichzelf. En juist je lever speelt een vitale rol in de ontgifting en stofwisseling van je lichaam. Als de lever echter overbelast is, kan hij afvalstoffen niet goed afvoeren. Hierdoor voel je je vermoeid en opgeblazen. Dus.. waarom je lichaam niet een handje helpen?


Dr.Detoxbox zegt zelf: "Er is vooralsnog geen wetenschappelijk onderzoek naar het effect van detox programma’s gedaan. Maar wel weten we inmiddels dat het lichaam dagelijks zelf een opruim-ronde doet. Nieren, lever en huid zorgen dat jouw lichaam de hele dag door wordt schoongemaakt. Ons programma is daarom ook vooral gericht op bewustwording, kalmte en het ondersteunen van de eerdergenoemde natuurlijke ontgifting in het lichaam."


Vasten

Tevens heeft detoxen eigenlijk heel veel gelijkenissen met het vasten. Vasten en het ontgiften van het lichaam is al eeuwenlang omarmd en gezien als een gezond ritueel in verschillende culturen. Denk hierbij aan de Romeinen en de oude Grieken. Maar ook hedendaags wordt het in China, door Indianen (oorspronkelijk bewoners van Amerika) en in het hindoeïsme en buddhisme toegepast. Even een paar dagen rust geven aan het lichaam blijkt in veel verschillende samenlevingen een belangrijk ritueel te zijn (geweest) en vormt de kern van een gebalanceerde levensstijl.


Als je me al wat langer volgt dan weet je ook dat ik ondertussen al bijna een jaar dagelijks aan Intermittent Fasting doe. Ik treed hier niet in detail maar als je meer info over het vasten wilt, kun je dat hier lezen.


Ervaring

Je kunt kiezen uit een sapkuur van drie, vijf of zeven dagen. Ik heb om te beginnen een drie daagse detox van Dr.Detoxbox uitgevoerd. Houd er dus ook rekening mee dat dit artikel over een sapkuur van drie dagen gaat en ik niet kan vertellen hoe je lichaam erop reageert als je langer dan drie dagen deze detox uitvoert.


De Box

Ik beging de review bij het begin. Ik was namelijk ontzettend onder de indruk van de box die ik opgestuurd kreeg. De postbode overhandigde me een box met een practig design waardoor ik bijna stond te springen om te starten met detox. (ooit staan springen om 3 dagen alleen op sapjes te leven?) Toen ik de doos opende zaten er 27 simpele mooie flesjes met ieder een eigen nummer in, waarmee wordt aangegeven in welke volgorde je ze moet drinken.


Bij de flesjes zit ook een guide waarin precies wordt verteld wat de detox inhoudt, wat ze aanbevelen om wel en niet te doen tijdens de drie dagen dat je detoxt, en wat je eventueel kan doen op een drukke dag, als je wat meer energie nodig hebt. Tevens staat er in de guide rond welke tijdens je welk sapje kunt nuttigen en er staat ook precies wat er allemaal in de sapjes zit (handig die nummers op de flesjes!) en waarvoor ze precies goed zijn. Om je een indicatie te geven, hieronder staan de sapjes omschreven.


Shots

Sappen

Nr 1 Tumeric; Een shot rijk aan antioxidanten perfect om je cleanse te beginnen

Nr 2 Cucumber-Apple-Spinach Juice; is rijk aan vezels, voedingstoffen, ijzer en weinig calorieen. Een goede frisse “ijzer” sterke start van je dag.

Nr 3 Carrot-Mango-Apple Juice; Een perfecte natuurlijke energiebooster vanwege de samenstelling van groenten fruit. Rijk aan vitamine C, mineralen, caroteen, magnesium, seleen en calcium.

Nr 4 Ginger Shot; Een krachtige shot aan kruiden en goed voor het opnemen van vitamine in je lichaam. Heeft een reinigende werking voor het menselijk lichaam.

Nr 5 Apple-Spinach-Celery Juice; Rijk aan aminozuren, extreem rijk aan voedingsvezels. Verhoogd de natuurlijk weerstand een heerlijke groene frisse start van je middag.

Nr 6 Orange-Carrot-Ginger Juice; De vitamine C booster vanwege sinaasappel maar ook gember. Een goede energie kick door de natuurlijke suikers. Fris, scherp en een positief effect op verbranden van vetreserves.

Nr 7 Pomegranate Shot; Een krachtige shot aan mineralen en fytonutrienten. Perfect booster voor je avond detox drinks.

Nr 8 Coconut water; Een frisse start van je avond. Kokoswater hydrateert het lichaam tijdens zware inspanningen of bij het sporten. Rijk aan veel voedingstoffen.

Nr 9 Beetroot-Carrot-Parsnip Juice; Een rode essentiële juice met antioxidanten die belangrijk zijn voor je immuunsysteem. Bijzonder veel mineralen zoals foliumzuur, mangaan, kalium, ijzer en vitamine c. Nr 9 heeft een sportprestatie verhogende werking, geeft rust en zuurstof aan de spieren. Een perfecte afsluiter van je detox cleance (Bron)


Dag 1 t/m 3

Ik startte de detox op een zondag. Omdat ik normaliter vast en eet van 1 uur 's middag tot 9 uur 's avonds, begon ik detox ook niet eerder dan die tijden. (Als je normaal van 's ochtends vroeg tot 's avonds eet, kun de tijden die de guide aanraadt aanhouden)


De eerste dag had ik weinig last van de detox. Ik moest wel wennen aan het niet drinken van koffie. Normaal drink ik 's ochtends twee koppen koffie en ditmaal moest ik dit vervangen voor thee. Om 1 uur nam ik het eerste tumeric shotje. Een beetje pittig maar ontzettend lekker (dit is tevens de eerste detox waarvan ik élk sapje ontzettend lekker vond) een half uur later nam ik het eerste sapje. Tussen de sappen door heb ik veel water en thee gedronken. Dit om goed gehydrateerd te blijven (het is naast de sappen belangrijk dat je nog steeds +/- 2 liter water drinkt) en tevens om het lichte hongergevoel te stillen. Aan het einde van de dag begon een lichte hoofdpijn op te komen maar dit tijdens een sapkuur heel erg normaal. Je lichaam gaat zich ontdoen van afvalstoffen en je krijgt lichte afkickverschijnselen van cafeïne en suikers. Maar al met al verliep dag een ontzettend soepel.


Je moet trouwens wel tien keer vaker naar het toilet om te plassen. Niet heel erg gek, je krijgt natuurlijk heel veel vocht binnen en je voert veel afvalstoffen af. Maar ook dit is een reden waarom je veel water tussendoor moet drinken; keep yourself hydrated!


Maandag, dag twee, verliep ook vrij goed. Ik was wat suf en merkte dat ik de dag met meer honger begon (niet heel gek). Ook mijn gedachten dwaalden daardoor de hele dag af. Vaak naar heerlijke dagdromen over vegan-burgers en zoete aardappel frietjes (geen grap, de WhatsApp berichtjes tussen Kevin en mij gingen deze dagen voornamelijk over eten, hij deed de detox namelijk mee) maar na een tijdje ben je eigenlijk ook wel over de honger heen. De hoofdpijn nam tevens ook geleidelijk af. ondanks het wat verergerde hongergevoel, verliep ook dag twee eigenlijk goed. Zolang je genoeg water en thee drinkt naast de sapjes, ga je zonder hongergevoel naar bed.


De sapjes zijn trouwens elke dag hetzelfde. Ik had verwacht dat dit misschien tegen zou gaan staan, maar omdat je wel negen verschillende sapjes hebt en ze ontzettend lekker zijn, is dit niet het geval geweest.


Dinsdag, dag drie begon ik met mega veel energie. Ik stond op zonder hoofdpijn, mijn was brein was ontzettend scherp en ik kon me goed focussen op werk. Jammergenoeg was dit niet van lange duur want in de middag kreeg ik een zware dip. Ik had behoefte aan iets om op te kauwen en daarom heb ik toen een klein handje nootjes genomen. Dit kleine handje hielp me eigenlijk al meteen weer wat energieker te worden (in de guide staat aangegeven wat je eventueel tussendoor kan eten als je echt merkt dat je iets meer energie nodig hebt voor je dag). De rest van de dag heb ik weinig last gehad van de detox, maar stiekem was ik ook wel blij dat hij er bijna op zat!


Wat heb ik over het algemeen gemerkt aan de detox?

Mijn gevoelige darmen en opgeblazen buik waren heel erg blij. Omdat ik eigenlijk niks hoefde te verteren heb ik totaal geen last gehad van een opgezette buik of opgeblazen gevoel. Iets wat ik tegenwoordig als speciaal ervaar, omdat ik dit bijna dagelijks heb. de detox heeft me daarom aan het denken gezet en ik ga nu wat meer raw-eten om mijn darmen te ontlasten.


Daarnaast ben ik in 3 dagen tijd van 67 kg naar 64 kg gegaan. Drie kilo afgevallen. Maar dit is uiteraard een heleboel vocht geweest en je lichaam heeft zichzelf helemaal opgeschoond en leeg gemaakt. Ik deed de detox trouwens absoluut niet om af te vallen, dat raad ik tevens ook niet aan, want dit is een hele slechte manier om dit te doen. Zodra je weer normaal gaat eten zit die drie kilo er in no-time weer aan. Wel is het een goede manier om even af te kicken van suikers en cafeïne, zodat wanneer je begint met gezonder eten, je minder cravings hebt naar deze producten.


Ook voel ik me heel lekker licht en healthy, na dag drie ook ontzettend energiek. Voor je mind is het ook heerlijk om een keer te doen. Want je hoeft een aantal dagen niet na te denken over wat je gaat eten, hoeveel je gaat eten (ondanks dat je af en toe wel denkt aan heerlijke gerechten haha) maar je focus ligt bij het schoonmaken van je lichaam en het maken van een gezonde start. Voor mij dus een ideaal middel om weer even back on track te komen en mezelf er weer even aan te herinneren dat ik mezelf met die ongezonde troep die ik soms graag eet, eigenlijk helemaal niet happy maak


Meer vragen of bestellen?

Mocht je zelf een detox willen uitproberen of nog vragen hebben over hun (verschillende) boxen. Dan verwijs ik je graag door naar hun website, Facebook of Instagram. Ze reageren snel en zijn heel erg bereid om (snel) al je vragen te beantwoorden.


Tevens heb ik speciaal voor jullie een kortingscode voor als je een bestelling wilt doen, gebruik bij de bestelling code: JIP25 voor 10% korting op je detox box.


Comments


bottom of page