top of page

Dit is waarom mediteren zo goed voor je is!

Mediteren wordt door ons Nederlanders toch vaak als iets heel zweverigs gezien. Stil zitten, bewust ademhalen, je gedachtes op stop zetten. Dit is wat er vaak onder mediteren wordt verstaan. Maar wat nou als je er anders naar gaat kijken? Wat nou als je het als een training ziet van je lichaam en geest. Net als je bijvoorbeeld hardlopen of fitness doet om je lichaam fit te houden, doe je mediteren om je geest te trainen. Mediteren schijnt een hele goede manier te zijn om rust in jezelf te vinden, je gedachtes op een rijtje te zetten, zelfs gezond (lichamelijk en geestelijk) te voelen. Velen zijn erg sceptisch hierover, maar we zullen proberen het zo duidelijk mogelijk uit te leggen zodat jij misschien ook meditatie in jouw patroon kan toepassen!


Vind je het nog steeds zweverig onzin? De wetenschap heeft zich erin verdiept en er is ondertussen zelfs onderzoek gedaan naar de effecten van mediteren. Guess what? Er zijn alleen maar positieve gevolgen uit gekomen. Wil je weten wat voor goede dingen mediteren jou gaat brengen?


De positieve effecten

Het voorkomen van een depressie. Mensen die depressief zijn/worden hebben allemaal gedachtes door hun hoofd spoken. Door je meer bewust te zijn va het NU maak je je automatisch minder zorgen over het verleden en de toekomst.


Meer emotionele balans.

Een onderzoek uit 2012 heeft aangetoond dat mensen die mediteren blijvende emotionele balans creëren. Hieruit bleek dat na de cursus de hersenactiviteit in het deel van de hersenen wat de emoties regelt lager was.

Je ontwikkelt compassie. Dit is éen van de mooiste dingen wat je kunt hebben als mens. Met mediteren leer je niet alleen compassie ontwikkelen voor anderen, maar ook voor jezelf.

Beter focus en concentratie. Studies van o.a. de Harvard Universiteit hebben aangetoond dat door meditatie Alpha Golven in de hersenen toenemen. De zogenaamde ‘Alpha staat’ zorgt er voor dat je beter kunt leren en meer informatie kunt verwerken. We zijn creatiever en we gebruiken onze beide hersenhelften.


Je wordt gelukkiger.

Een hersenscan wees uit dat de verbinding tussen beide hersenhelften veel hoger was dan gemiddeld. Hoe hoger dit ratio tussen de linker en de rechter hersenhelft, hoe gelukkiger mensen zijn.


Verminderde schrikreactie en minder angstig.

Op het moment dat je zo ontspannen bent, zo gefocust bent kan niks je meer afleiden. Dit kun je vervolgens ook weer gaan trainen. Er is een sterke correlatie tussen de angsten van mensen en deze schrikreactie. Hoe minder deze schrikreactie dus is, hoe minder angstig iemand gelijk ook is.


Sterker immuun-systeem.

Je denkt misschien dat mediteren alleen maar psychologische voordelen heeft. Toch zijn er ook fysieke voordelen van mediteren. Volgens studies herstelden mensen die mediteren na virussen veel sneller en werden ook minder ziek.


Een lagere bloeddruk.

Een studie aan de Universiteit van Kentucky heeft aangetoond dat Transcendente Meditatie (het herhalen van een mantra) de bloeddruk aanzienlijk verlaagt.


Minder eenzaamheid.

30 minuten per dag mediteren verlaagt je gevoel op eenzaamheid. Je voelt een totale verbinding met alles en leert vrede te hebben met alleen te zijn.

Beter nachtrust. Een onderzoek werd gedaan op mensen die slaap problemen hadden. Na het mediteren in hun patroon te ontwikkelen sliepen ze goed ’s nachts en verbeterde hun leven overdag ook gelijk.


Wat is mediteren precies?

Wij mensen hebben minstens 3000 gedachten per dag. En wist je dat onze gedachtes echt de baas over ons zijn? Je gedachten bepalen bijvoorbeeld wat je eet en hoeveel je eet. Of je gaat sporten, of voor de TV gaat hangen. Of je vroeg op staat, of lang in je bed blijft liggen. Etc. Je gedachten doen in principe wat ze willen doen. Hoe vaak kan jij succesvol tegen jezelf zeggen – ‘Ok, nu stoppen met zorgen maken en alleen maar positieve gedachten denken’ – ? Je gedachten zijn dus de baas. Meditatie kan er voor zorgen dat je meer controle krijgt over deze gedachten. Meer controle, zodat je je minder laat leiden door emoties.


Meditatie is een natuurlijke manier om je geest te leren kennen en te trainen. Het trainen van deze gedachten is absoluut niet eenvoudig. Het vergt veel oefening.


Hoe werkt meditatie?

Heel simpel gezegd is meditatie rusten. Heb je gesport, dan heeft je lichaam rust nodig om zich te herstellen. Je geest en gedachten zijn niet anders. De hele dag door krijgen je allerlei impulsen en verwerken je hersenen ontzettend veel informatie. Geluiden, geuren, gevoelens etc. Slapen zorgt voor een groot aandeel van het herstellen van de geest. Maar soms houden je gedachten vast aan bepaalde dingen en kan zelfs slaap niet zorgen dat je deze dingen op de juiste manier verwerkt. Je kan dan gewoon niet stoppen met piekeren en blijft je maar zorgen maken over deze angsten.


Velen zien mediteren als een manier om hun gedachtes op stop te zetten, maar zo simpel is het niet. Eigenlijk leer je je gedachtes te observeren zonder er gelijk een mening of een vervolg gedachte op te hebben.


 


bottom of page