top of page

Hoezo wist ik niet dat de koperspiraal DIT effect kan hebben op mijn lichaam en hormonen?

Bijgewerkt op: 25 mrt. 2020

Een paar weken geleden besloot ik dat ik een afspraak wilde maken bij de huisarts om mijn koperspiraal eruit te laten halen. Dit mislukte finaal want schijnbaar waagde zij zich niet aan het verwijderen van mijn variant (de Gynefix). Ik moest dus nog even wachten en besloot dat het wel goed was omdat ik mijn cyclus nog iets beter wil leren kennen voordat ik zonder anticonceptie zou zitten. Anyways, vorige week sprak ik af met een vriendinnetje van me. Tijdens de koffie date begonnen we te praten over hoe ik straks zonder anticonceptie verder ga en dat ze dit graag wilde weten omdat ze haar koper spiraal er zo snel mogelijk uit wilde halen. Uiteraard vroeg ik naar haar reden (ik was benieuwd of ze dezelfde reden had als ik) maar werd verrast met een verhaal dat ik niet helemaal aan zag komen!



Hoe werkt de koperspiraal?

Om te beginnen even een korte uitleg voor het geval je niet weet hoe een koperspiraal werkt als anticonceptie: Het koper spiraaltje geeft geleidelijk een beetje koper af. Het koper heeft vervolgens een verlammend effect op de zaadcellen (en uit onderzoek blijk dat het zelfs het staartje van de cel afbreekt) waardoor deze niet in staat zijn een eicel binnen te dringen. Er vindt dus geen maandelijkse bevruchting plaats. Daarnaast zorgt het koperspiraaltje voor verandering van het baarmoederslijmvlies, waardoor de eicel zich niet kan innestelen in de baarmoederwand.


De koperspiraal heeft net als alle medicatie/anticonceptie zijn eigen bijwerkingen en over het algemeen zijn dat: een hevigere menstruatie, meer pijnlijke krampen tijdens de menstruatie en soms kan perforatie van de baarmoeder optreden bij het inbrengen van het spiraaltje, hoewel dit wel zeldzaam is. (meer algemene info over de koper spiraal deel ik volgende week)


Sherlock Jip

Mijn vriendinnetje begon tijdens onze koffiedate te vertellen over een onderzoek waar ze op gestuit was. Iets wat haar aan het denken zette en vervolgens zorgde dat ze had besloten hem eruit te laten halen. Het onderzoek dat ze tegenkwam ging namelijk over de verhoging van koper in je lijf en zo ook mogelijke indirecte effecten op hormonen.


Ik schrok er een beetje van en mijn handen begonnen meteen te kriebelen. Want, hoezo had ik hier überhaupt nog nooit over gehoord? En zou het daadwerkelijk zo zijn? De reden om een beige heren jas aan te trekken en er een vergrootglas bij te pakken, want het is tijd voor Sherlock Jip en some real detective work!


Stijgt het kopergehalte in je lichaam door het gebruik van de koperspiraal?

Vroeger, toen ik nog 2 keer per jaar naar de tandarts ging voor controle (oeps.. ik ben laks geworden), had ik geregeld gaatjes. Niemand stond er echt bij stil wat je eigenlijk in je lijf of mond deed, dus werden deze nog met grijze vullingen gedicht. Waarom ze de grijze hebben afgeschaft en tegenwoordig van wit porselein zijn? De grijze vullingen gaven kleine hoeveelheden metalen af.


Hetzelfde geldt dus voor alle soorten metalen die je in je lijf stopt. Logisch.. En zoals je hierboven al las bij de uitleg over de koperspiraal. MOET de spiraal wel koperionen afgeven. Anders werkt hij niet als anticonceptie. Onderzoek toonde tevens aan dat de baarmoeder cellen en oppervlakkig weefsel in de vagina, deze koperionen kunnen opnemen. Het kopergehalte neemt hierdoor in het cytoplasma van de baarmoeder dat een koper spiraal draagt, toe. Gemiddeld, geeft een spiraal 43.8 microgram per dag af. Dat is niet veel, maar kan enig effect hebben op sommige mensen.


Kopervergiftiging

In een podcast aflevering van de Fertility Friday Podcast beschrijft Julie Casper (onthoud deze naam even!), gezondheidsdeskundige die gespecialiseerd is in weefsel- en mineraalanalyse, twee scenario's waarin het gebruik van het koperspiraaltje kan leiden tot kopervergiftiging, namelijk:


1. Kopervergiftiging kan ontstaan als je infecties of ontstekingen in het lichaam hebt. Hierdoor zal het lichaam namelijk actief meer koper uit de spiraal halen in een poging om de infectie te bestrijden. En door het aantrekken van meer koper kan een onevenwichtigheid van mineralen ontstaan.


2. Als je koper gehalte al hoog of te hoog -in relatie tot andere mineralen zoals ijzer en zink- is, kan een koper spiraal de druppel zijn die de emmer doet overlopen.


Daarnaast vermeld ze dat zelfs het meest lage kopergehalte in het spiraaltje te veel kan zijn voor sommige vrouwen. Dit is echter wél afhankelijk van hun biochemische samenstelling.

Koper is een mineraal dat je terug vindt in voeding en het is -in juiste verhouding tot andere mineralen zoals ijzer of zink- nodig voor een gezond lichaam. Echter, het introduceren van extra koper in het lichaam kan de balans afstoten en problemen veroorzaken. (voor de symptomen van een kopervergiftiging, scroll even naar beneden!)


Note: Het is grappig, of nouja, eigenlijk een beetje apart, dat de officiële T-safe website (de meest gebruikte koperspiraal in Nederland) alleen vernoemd dat de koperspiraal gezondheidsklachten kan veroorzaken bij mensen met een koperallergie , maar vervolgens wel voor meer info naar de website en een artikel van Julie Casper verwijst. Echter, de andere informatie die zij deelt over de spiraal en kopervergiftiging, laten ze achterwege en komt nergens terug op de website.


Koperspiraal en hormonen

Maar hoe zit het dan met hormonen? Want schijnbaar heeft de koperspiraal hier ook indirect effect op!


Uit onderzoek uit 1976 blijkt dat koperionen de progesteron receptoren beïnvloeden en blijken tevens door deze koperionen de progestatieve vermenigvuldiging en de oestrogene werking te worden geremd. Echter bleek wel uit een onderzoek uit 1973 dat de oestrogeen opname, bij gebruik van de koperspiraal, weer wordt verhoogd. Dus we nemen meer op.. maar het werkt minder goed?


Een tekort maar ook een teveel van oestrogeen kan veel gezondheidsproblemen veroorzaken. Het is echter niet altijd de hoeveelheid oestrogeen die het probleem veroorzaakt. Ook de schommelingen in je oestrogeenpeil zelf of de manier waarop oestrogeen tegen je lichaam ‘praat’, evenals een disbalans tussen progesteron en oestrogeen kunnen je ongemak bezorgen.

Het kan dus daadwerkelijk wel een indirecte werking op je hormonen hebben. Nou ben ik natuurlijk geen wetenschapper en heb ik er zeker twee dagen over gedaan om de onderzoeken (die ik kon vinden) te lezen en vooral ook de moeilijke woorden te vertalen/definiëren. Maar ik kan niet anders dan me afvragen waar de recente studies zijn.. En waarom als ik in het Nederlands google naar deze vragen.. ik GEEN ENKELE website en geen ENKEL onderzoek kan vinden waar deze vragen worden gesteld, laat staan beantwoord. Tevens zijn recente onderzoeken ook niet makkelijk te vinden. Buiten de podcasts en expertise van bijvoorbeeld een Julia Caspers (zoals hierboven).


'Ik heb sinds ik de koperspiraal heb een schildklier ziekte'

Buiten het feit dat mijn vriendin me aan het denken zette over hormonen en de koper afname. Zette vooral haar verhaal over haar schildklier me aan het denken. Ze heeft namelijk nooit last van haar schildklier gehad en pas sinds ze haar spiraal had, begon deze moeilijk te doen. En terwijl ik onderzoek deed naar de kopervergiftiging kwam het woord 'schildklier' geregeld op mijn pad.


'So having a copper IUD can potentially lead to a copper toxicity problem over the years.  And the thyroid gland is very sensitive to copper.' - Dr Eric Osansky (specialist schildklier en auto-immuun schildklier ziekten)


Dr. Izabella Wentz, author of Hashimoto’s Protocol: A 90-Day Plan for Reversing Thyroid Symptoms and Getting Your Life Back, schreef, “copper is considered a less toxic heavy metal but has been associated with sabotaging thyroid function.”


De vragen die in mijn hoofd opkomen

Ik vraag me vooral af hoe het kan zijn, dat niemand van ons, die een koperspiraal laat zetten, ooit over deze 'mogelijke' gevolgen heeft gehoord? En waar zijn de recente onderzoeken? En de recente onderzoeken waarbij specifiek spiralen zijn gebruikt die we in Nederland hebben?


Zelfs al is de kans klein en verschilt het overduidelijk per persoon, lijkt het mij toch fijn dat je eerst onderzoeken doet naar bijv. je koper gehalte in je lijf, om ervoor te zorgen dat jij niet nét die persoon bent die hier last van kan krijgen. Uberhaupt gewoon gewaarschuwd worden voor dit fenomeen en symptomen waar je op kunt letten, is toch niet teveel gevraagd van een dokter? Zo kun je namelijk een VEEL betere keus maken over welke anticonceptie wel en niet bij je past.


En buiten dat, tellen persoonlijke verhalen van andere vrouwen niet mee? Ik vind echt dat persoonlijke verhalen van vrouwen wat meer uitgelicht mogen worden. Want er zijn zoveel verhalen van vrouwen, die worden afgedaan als: 'onzin.. de cijfers zeggen wat anders..' Terwijl wij juist diegene zijn die jaren gebruik maken van en onze ervaringen MEER dan meetellen.


PS. mocht iemand dit lezen die wél recente studies heeft gevonden.. wil je ze dan alsjeblieft delen?


Conclusie

Anyways, voordat je de rest van je leven met angst voor anticonceptie rond blijft lopen. Wil ik je er nog op wijzen dat het dus per persoon kan verschillen. Net als dat ene persoon wel goed kan tegen bijv. gluten en de ander niet, geldt dit uiteraard voor alles wat je in je lichaam stopt. Het is dus belangrijk dat je (wat voor anticonceptie je ook gebruikt) goed naar je lichaam gaat/leert luisteren en mocht het nodig zijn, aan de bel trekt of voor de zekerheid bijvoorbeeld een bloedtestje doet. Want je stopt toch iets 'onnatuurlijks' in je lichaam en dat moet je gewoon in de gaten houden (vind ik..).


Ik begin me nu stiekem ook af te vragen, wat voor effect het eruit halen van de koperspiraal straks op me gaat hebben. En ik denk dat ik zeker een dagboek bij ga houden over hoe ik me voel en wat voor verschil het is met de 1,5 jaar dat ik hem heb gedragen.


Keep you posted!


Update 25 maart 2020: mijn lieftallige huisarts eindelijk kunnen overtuigen dat ze mijn spiraal wilde verwijderen (lang verhaal..) en deze is er nu sinds 1 week uit. Nog te vroeg om echt een conclusie te trekken, maar ik zal jullie up to date houden.


(Wil jij ook meer beantwoorde vragen? En meer awareness creëren? Deel dit artikel dan op Facebook, Insta, Twitter, met je oma of je buurmeisje)


 

Symptomen kopervergiftiging

  • Vermoeidheid en uitputting

  • Trage schildklier

  • Foggy mind (een dof gevoel, alsof er een deken over je heen ligt)

  • Hoofdpijn, migraine

  • Stemmingswisselingen

  • Supersensitief, huilerig

  • Koude handen en / of voeten

  • Depressie

  • Droge huid

  • Cravings naar zoetigheid

  • Gevoel van verlies van controle

  • Paranoia

  • Wanhoop, zelfmoordgevoelens, hopeloosheid

  • Artritis, sporen van calcium

  • Constipatie

  • Verhoogde hartslag/ bonzend hart

  • Bijwerking op vitamines en mineralen

  • Problemen met concentratie en geheugen

  • Korte aandachtsspanne

  • Eetstoornissen: anorexia, boulimia, te veel eten

  • Paniekaanvallen, hoge angstgevoelens, vrij zwevende angst

  • vaginale infecties (candida)

  • Pijnlijke spieren of spierkrampen

  • hypoglykemie

  • Slapeloosheid, onderbroken slaap

  • PMS

  • Lage bloeddruk

  • Obsessieve gedachten

 

Bronnen:

  • https://nutritionalbalancing.org/center/htma/science/articles/copper-toxicity.php

  • https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(16)39671-6/pdf

  • https://www.t-safe.nl/mag-t-safe-gebruikt-worden-koperallergie/

  • https://coppertoxic.com/estrogen%2Fiud

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/181276

  • https://naturalwomanhood.org/is-copper-iud-toxic-painful-cause-hormone-imbalance-side-effects-thyroid-natural-birth-control-08112018/

bottom of page