top of page

De gezondheidsvoordelen van chocolade (cacao)!

Bijgewerkt op: 25 mrt. 2020

Dames opgelet, ben jij een chocolade fan? lees dan even mee!

Zelf hou ik ongelofelijk veel van pure chocolade, elke dag neem ik wel een stukje.

Ik hoor je denken 'maar chocola is toch ongezond?'. Dan ga ik je nu een goede reden geven om af en toe lekker te genieten van een blokje (pure) chocola!Uit onderzoek blijft namelijk dat de cacao in chocola veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengt.


Note: dit geldt alleen voor varianten die 70% of meer cacao bevatten. Helaas bevat witte chocola geen cacao meer en melkchocola slechts een kleine hoeveelheid (meer suiker dan cacao).


Nou is 70% chocola wat mij betreft sowieso de allerlekkerste variant en kan je rauwe cacao overal in verwerken (dus zelfs als je het niet lekker vindt, kun je het lekker maken!) Maar laten we eerst eens kijken waarom cacao nou zo gezond is! En later deel ik ook een lekker ontbijt recept waarin je cacao kunt verwerken namelijk mijn: chocolade-havermout (chocola in je ontbijt, wie wilt dat nou niet?)


Cacao en vrije radicalen

Cacao is zeer rijk aan antioxidanten. Een van de meest belangrijke daarvan is het antioxidant flavonoïden (cacao bevat deze nog meer dan de blauwe bes!). Flavonoïden zijn een sterk soort antioxidant en beschermen tegen vrij radicalen. Wat zijn dan vrije radicalen? Vrije radicalen zijn atomen of moleculen met een oneven aantal elektronen die heel onstabiel zijn en bij iedere interactie met gezonde cellen schade aanrichten aan die cellen. (bron)


Vrije radicalen komen onvermijdelijk vrij bij een nuttig proces in ons lichaam, een chemisch proces genaamd: oxidatie. Oxidatie speelt vooral een rol bij het verbranden van voedsel, energieproductie, maar ook bij afweer en ontgiften.


Ook buiten het lichaam zijn factoren die voor vrije radicalen zorgen, denk bijvoorbeeld aan: zonlicht, uitlaatgassen etc. Als deze vrije radicalen niet ´geremd´ worden kunnen zij zorgen voor onder andere ziektes en veroudering. Nu lijken vrije radicalen foute boel maar uiteindelijk blijft het ook een lichaamseigen proces dat tevens zorgt voor positieve effecten als: het verbeteren van de vetverbranding en aanmaak van antioxidantenzymen.


Om het moeilijke verhaal af te ronden, antioxidanten zijn dus in staat om de vrije radicalen te neutraliseren.


Cacao en magnesium

Cacao daarnaast ook nog eens rijk aan magnesium. Dit is erg fijn want uit onderzoek blijkt dat vrouwen vaak een tekort hebben aan dit mineraal. Magnesium is onder meer nodig om je spieren, botten en tanden gezond te houden. Daarnaast is magnesium zeer belangrijk voor je stofwisseling en immuunsysteem.


Meer gezondheidsvoordelen van cacao

Cacao kan preventief bijdragen bij laaggradige ontstekingen als bijv. arteriosclerose (aderverkalking). (Laaggradig houd in dat de ontsteking beginnend is of een chronische ontsteking niet opvlamt.) Het kan vermoeidheid tegengaan en cholesterol en bloeddruk verlagend werken. De stofjes in de cacao die zorgen voor deze positieve effecten creëren de bittere smaak van chocola (hoe puurder hoe beter dus).


Zoals ik al zei, is de chocolade in de winkel vaak een stuk minder gezond en bevatten minder van de 'goede stofje'. Kies daarom bij voorbaat al de pure variant of verwerk rauwe cacao in je ontbijt of baksel. Het is dus zeker gezond om af en toe lekker een stuk (pure) chocolade te nemen. Wel met mate natuurlijk, of niet.. wat je zelf wilt! ;)


Liefs, Mandy


 

Mandy Stephanie is sinds kort een gastblogger op Jipisabel .nl ! Lees hier meer over deze powervrouw en neem ook een kijkje op haar eigen website!


 

Bronnen artikel

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Effects+of+chocolate%2C+cocoa%2C+and+flavan-3-ols+on+cardiovascular+health%3A+a+systematic+review+and+meta-analysis+of+randomized+trials

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Impact+of+cocoa+consumption+on+inflammation+processes%E2%80%94a+critical+review+of+randomized+controlled+trials


Kommentare


bottom of page