top of page

De meest voorkomende soorten yoga

Bijgewerkt op: 25 mrt. 2020

Wanneer ik zelf aan Yoga denk, zie ik mezelf voor me in de meest lastige pose op een matje. Dit leek mij alles behalve ontspannend, bang dat ik niet flexibel genoeg zou zijn. Wat ik niet wist is dat er super veel verschillende soorten yoga zijn. Zo kan yoga ontspannend zijn, maar ook inspannend. Beginners, zoals ik, kunnen laagdrempelig beginnen maar ook kun je een meer uitdagende vorm van yoga kiezen.


Er zijn ontzettend veel verschillende soorten yoga, daarom heb ik de meest voorkomende soorten, in Nederland, voor je op een rijtje gezet.


Hatha yoga

Dit is de meest klassieke vorm van yoga. Bij Hatha yoga wordt er gefocust op het versterken en het soepel maken van je lichaam. Het doel hiervan is je lichaam en ademhaling te beheersen, je staat dan ook wat langer in één houding. Deze vorm van yoga biedt een goede basis voor yoga-soorten en lessen.


Yin & Yang yoga

Yin & yang hebben we vast allemaal al wel eens gehoord. Yin en Yang zijn 2 tegenpolen, waarin Yin staat voor maan energie en Yang voor de zonne-energie.Yin yoga is een ontzettend populaire, rustige yogavorm. Yin yoga helpt om te ontspanning, vooral tijdens een stressvolle tijd. De houdingen die je doet worden lang aangehouden en er wordt veel focus gelegd op rust.


Je zag het waarschijnlijk al aankomen, waar Yin is is namelijk ook Yang. Yang is de zonne-energie, wat staat voor mannelijk, met actie en dynamiek. In deze yogavorm zoek je vooral naar balans, dit weerspiegeld het evenwicht tussen Yin en Yang. De combinatie van deze 2 soorten zou dan ook beginnen met rustgevende Yin houdingen en een goede stretch. Daarna gaat het over of Yang yoga, waarbij de energie in het lichaam geactiveerd wordt. De afsluiting focussen op ontspanning, dit wordt ook wel savasana genoemd. Dit tezamen brengt balans in je lichaam en hoofd.


Bikram yoga

Bikram yoga wordt gedaan in een warme ruimte, dus reken er maar op dat je gaat zweten! Dit is dan ook goed voor het kwijtraken van afvalstoffen. Door de warmte heb je ook minder kans op blessures, verbeter je de bloedsomloop en het is goed voor het losmaken van de spieren. De les duurt ongeveer 90 minuten en er zullen 26 oefeningen voorbij kopen. Deze vorm van yoga is ontzettend goed voor mensen met een zittend beroep, dit is echter minder goed voor mensen met een hoge bloeddruk of hartproblemen.


Ashtanga yoga

Tijdens Ashtanga yoga kom je in een heuse flow. Zo worden de bewegingen altijd in de dezelfde volgorde beoefend, deze lopen dan ook vloeiend in elkaar over. Dit is wel een actieve vorm van yoga en kan dus ook best pittig zijn.Power yoga

De naam zegt het al, dit is een krachtige soort van yoga en heeft veel fysieke oefeningen. Power yoga geeft dan ook een energiek gevoel, maakt je sterker, leniger en verbetert de conditie. Power yoga is een soort, verkorte, versie van Ashtanga.


Vinyasa yoga

Vinyasa yoga is ook een versie van Ashtanga yoga, Actief & dynamisch. Het verschil is echter dat er bij Vinyasa geen vaste serie van oefeningen is. Het is pittig, maar dus ook wat speelser.


Kundalini yoga

Kundalini yoga wordt ook wel de yoga van het bewustzijn genoemd. De dynamische lichaamsoefeningen worden gecombineerd met ademhalingstechnieken, mantra’s chakra’s en meditaties. Tijdens deze yoga word je bewuster van wat je doet en hoe je je voelt. Het levert meer energie op en slaat een meer spirituele weg in dan de voorgaande yoga soorten. Dit is vooral geschikt wanneer je al bekend bent met yoga, maar verdieping zoekt.


Voor yoga hoef je natuurlijk niet elke keer met je matje naar de les, je kan dit namelijk ook prima thuis doen! Zo kun je gewoon via youtube een les volgen, hier kun je ook zelf uitkiezen of je voor een lange of korte les kiest. Handig dus voor de busy bees onder ons!

Hieronder wat linkjes van mede-powervrouwen die ons de kunst van yoga kunnen leren.


Yoga Nidra

Dit is hele rustige vorm van yoga, het wordt ook wel een slaap yoga genoemd. Deze vorm is ideaal wanneer je slaapproblemen ervaart, spanning of angst. Deze vorm wordt liggend uitgevoerd. Dit is dan ook bedoeld om zo diep mogelijk tot rust te komen. Hoofdpijn, duizeligheid, borstpijn, buikpijn en hartkloppingen kunnen met deze soort yoga verholpen worden.


Het rijtje hierboven is relatief klein in vergelijking met alle andere vormen van yoga, die misschien nog niet echt bekend zijn in ons kikkerlandje.

Ben je benieuwd naar meer, minder bekende, yoga vormen die bijvoorbeeld een positief effect hebben op je hormonen? Stay tuned!


 

Wat leuk dat je mijn artikel gelezen hebt! Ik ben Shirley, een 23 jarige international business communications studente. Ik loop sinds kort stage bij De Krachtige Vrouw en kijk er naar uit om jullie te inspireren, zelf te leren en natuurlijk Jip te helpen met De Krachtige Vrouw.

Vragen, opmerkingen of gewoon nieuwsgierig? Volg me op Instagram via @Shirley_huizinga

 

Bronnen

Yoga International. Welke soorten Yoga zijn ern?

Via:https://yoga-international.nu/reportage/yoga-101-welke-soorten-yoga-zijn-er

Gezond nu. Welke yoga past bij jou? Via:

https://gezondnu.nl/dossiers/sport-en-beweging/bewegen/8-vormen-yoga-welke-past-jou/bottom of page