top of page

Wat is krachtige 'vrouwelijke energie'?

Bijgewerkt op: 25 jun. 2019


Sinds enige tijd ben ik onderzoek aan het doen naar ‘vrouwelijke energie’. Ik weet niet precies hoe dit zo is gekomen, maar laten we zeggen dat ik de laatste maanden de schop heb genomen en flink ben gaan graven in mezelf. Iets heeft me tijdens het graven de richting van de maancyclus, vrouwelijke energie en het werken met mijn menstruele cyclus op geduwd. Als ik een ding heb geleerd de afgelopen jaren, is het wel dat je je gevoel moet volgen. En als mijn gevoel me zegt dat ik me ergens in moet verdiepen, wie ben ik dan om het tegen te spreken? Dus de boeken werden gedownload, google werd volop ingeschakeld en nu een aantal weken verder, probeer ik te verwerken wat ik allemaal heb geleerd. En hoe kan dat beter dan met jullie delen en proberen in mijn eigen woorden uit te leggen, waar ik me nu in verdiep?


Vervreemd van onze energie

Twee bewegingen die onwijs belangrijk zijn geweest voor de vrouwen (én mannen) binnen onze maatschappij, zijn de feministische opstanden. Na jarenlang onderdrukt te zijn, liep het emmertje over en stonden de vrouwen op voor hun eigen rechten en de rechten van hun ‘zusters’. Dit zijn bewegingen die veel teweeg hebben gebracht en ons nu de vrijheid bieden, waarmee we (in het westen) leven. We mogen de vrouwen voor ons daarvoor dan ook ontzettend dankbaar zijn!


Toch heeft het deze beweging ook een minuscuul nadeel (don’t kill me for saying this). Vrouwen hebben namelijk tijdens de opstanden, heel veel vuur moeten tonen. Ze hebben moeten vechten voor hun plek en hebben daarvoor hun mannelijke energie aangesproken. Niks mis mee, want ieder mens bestaat uit mannelijke en vrouwelijke energie en kan hier kracht uit putten wanneer nodig. Echter, in de loop der jaren, heeft dit er voor gezorgd dat leven vanuit een ‘minder vrouwelijke energie’, de overhand kreeg.


Dit is bijvoorbeeld heel goed te zien op werkplekken waar veel mannelijke energie aanwezig is. Een heleboel vrouwen denken dat ze, als ze zich nét zo willen laten gelden als mannen, of als ze nét zoveel macht en kracht willen opeisen als mannen, ze energie uit hun mannelijke essentie moeten halen. Maar het omgekeerde is waar. Als vrouw zijnde, kunnen wij nooit tippen aan een man in zijn mannelijke energie. Zelfs niet als we onze mannelijke energie aanspreken. Echter, kunnen we wel met ze wedijveren, als we kracht putten uit onze vrouwelijke energie.


‘A feminine woman is just as powerful as masculine man’ - Unknown


Misschien voelt dit nu nog onlogisch. Dit komt tevens omdat er wat misvattingen zijn over vrouwelijke energie en hoe je hier mee omgaat. (het betekent namelijk niet dat je naaldhakken aan moet trekken om de strijd aan te gaan met een man..) En juist daarom ga ik je hier uitleggen, wát krachtige vrouwelijke energie dan wél is en hoe je deze kunt gebruiken.


Vrouwelijke energie

Vrouwen verschillen van mannen. Ik denk dat we dat ondertussen allemaal wel weten. En daarmee bedoel ik uiteraard alles behalve dat we niet 'gelijk' zijn of geen gelijkheid verdienen (the future is female .. *spierbal emoji*) Maar fysiologisch gezien hebben we wel andere lichamen, andere hersenen, andere hormonen, andere seksuele essenties, manieren van denken en communiceren etc. En ondanks dat ieder mens, mannelijke en vrouwelijke energieën bezit, is een van de twee altijd de dominante. ‘In haar kernnatuur voelt een vrouw meer vreugde wanneer haar vrouwelijke essentie vooropstaat, en voor een man is dat wanneer zijn mannelijke essentie primair is.’ (Krachtig én vrouwelijk - Rachael Groover) al hoor je eigenlijk al in die quote dat het dus niet perse zo hoeft te zijn. Energie hebben in de kern dus niet perse iets te maken met je geslachtsdeel, wel voelt een vrouw zich over het algemeen (laten we zeggen.. zo'n 80% van de vrouwen??) meer verbonden met een vrouwelijke levensenergie.

Vrouwelijk zijn en vrouwelijke energie gaat binnen dit aspect echter niet om hoeveel make-up je draagt of hoe vaak je op hakken loopt (tenzij dit je vrouwelijker en krachtiger laat voelen, doe het dan vooral!) Het gaat er ook niet om of je carrière wilt maken of veel baby’s wilt krijgen. Laat die gedachten daarom maar rustig varen. Het gaat er hier om dat je in jouw essentie leert leven en de energie die dat jou geeft, juist weer kunt gebruiken om dát te doen wat jij wilt doen.


Wat is vrouwelijke energie?

Vrouwelijke energie is een zachte, ontvankelijke energie. Het is een energie die van nature meer naar binnen -naar ons gevoelsleven- is gericht. De vrouwelijke energie is de baarmoeder, waaruit alles wordt geboren. In haar duisternis groeit het niets tot iets. Ze is het leven, de uitgelatenheid, flow. Ze voelt als water. Ze beweegt, ze stroomt, zonder enige doel of richting. Dit heeft zij niet nodig om op bestemming te komen.


Vrouwelijke energie is de 'zijn'-energie (zijn in de zin van: ik ben), in tegenstelling tot de mannelijke energie: 'doen'.


Wanneer je in deze 'zijn' energie bent, ben je in een ontvankelijke/toegankelijke modus, je leunt eigenlijk achterover en laat jezelf vullen met al je ervaringen en het leven zelf. Dit is het tegenovergestelde van mannelijke energie, die juist een vooruitstrevende, indringende kracht is die "dingen wilt doen en dingen voor elkaar krijgt".


Wanneer je in je vrouwelijke energie bent, ben je niet bezig met wat je doet, maar geniet je in plaats daarvan van wat er (al) voor je ligt.


Dit idee van; niet doen, maar gewoon (in het moment) 'zijn' kan in het begin als vreemd en bijna vervelend voelen, vooral voor degenen onder ons die onszelf hebben getraind om 24 uur per dag en 7 dagen per week in onze mannelijke energie te staan en maar door te razen.


Het helpt ons er echter wel aan herinneren dat het herstellen van de verbinding met onze vrouwelijke essentie, de sleutel is tot het herstel van het evenwicht/de balans die vandaag de dag in het leven van heel veel vrouwen ontbreekt. Terug naar dankbaarheid, leven in het nu, ontvangen en je af en toe naar binnen keren. Je laat je vrouwelijke kracht dan ook toe met: overgave, vertrouwen en naar binnen gekeerde energie. Wanneer je vrouwelijke kracht tot zijn recht komt, voel je rust, stilte en kalmte in je lijf en je hoofd.


Yin

Vrouwelijke energie wordt vaak aangeduid met Yin. De theorie van Yin (vrouwelijk) en Yang (mannelijk) komt uit het Chinese taoïsme. In deze filosofie werken yin en yang samen om harmonie en orde te scheppen in onze natuurlijke wereld. Wanneer deze twee uit balans zijn, dan is weerstand en ziekte het gevolg. Zo ook in onze natuurlijke wereld. Tegenwoordig neemt yang het in onze wereld over en je merkt dat moeder aarde hierdoor flink uit balans is geraakt. (andersom zou het natuurlijk hetzelfde gebeuren, als het vrouwelijke de overhand zou nemen, zou de wereld ook uit balans geraken). Het is daarom de kunst, om balans tussen de twee energie wormen te behouden.


Yin staat in verbinding met zachtheid, ontvankelijkheid, de winter, de maan, de aarde en ook met water. Allemaal elementen en kenmerken waar we dagelijks mee te maken krijgen. Deze verklaren tevens allemaal ook onze persoonlijkheid. De vrouwelijke energie staat namelijk gelijk aan: gevoel (zachtheid), intuïtie (maan), stromen (water) overgave (ontvankelijkheid), duisternis (winter), binnenwereld (aarde).


Yin-Yang onderverdeling:


Yin – Yang

Vrouwelijk – Mannelijk

Winter – Zomer

Donker – Licht

Passief – Actief

Ontvankelijk – Richtinggevend

Zacht – Hard

Neerwaarts – Opwaarts

Koud – Heet

Water – Vuur

Aarde – Hemel

Maan – Zon

Nacht – DagNet zo krachtig als de man

Doordat ons met de paplepel is ingegoten dat 'mannen productiever werken' en 'sterker' zijn, denken we vaak dat we, als we werk willen verzetten we moeten putten uit onze mannelijke energie bron. Echter, werkt dit vaak averechts. Wanneer een vrouw namelijk haar mannelijke essentie gebruikt, voelt ze zich vaak minder verbonden met zichzelf. Minder op haar gemak, minder sprankelend en creatief.


Juist wanneer ze haar vrouwelijke essentie 'aan zet', is het makkelijker om aanwezig te zijn in het moment. Beleeft ze vaak meer vreugde, is gemotiveerder en voelt ze meer ruimte om haar energie en creativiteit kwijt te kunnen. Hierdoor krijgen ze tevens vaak meer voor elkaar, dan wanneer ze kiest voor haar mannelijke en 'productieve' kant.


Get it?
Een vrouw in haar vrouwelijke kracht..

 • Gaat intiem om met haar innerlijk ervaring. Ze kijkt vaak naar haar fysieke, emotionele en energetische lichaam.

 • Stemt keuzes af op haar intuïtie.

 • Gaat mee met de stroom van het sensuele tempo van het leven. Beweegt (in de brede zin van het woord) over het algemeen trager dan het gemiddelde tempo.

 • Drukt zich vaker uit in gevoel i.p.v. gedachten. Ze is meer in harmonie met haar emoties. En geeft haar gevoelens een stem bij haar beslissingen.

 • Legt de aandacht op het doen en scheppen wat zijzelf wilt.

 • Begrijpt de kracht van ‘zijn’.

 • Houd veel meer van het proces dan het uiteindelijke resultaat, en ontvangt zo kracht vanuit natuurlijke ontvankelijkheid en niet vanuit een directe onafhankelijke actie.

 • Opent om te ontvangen.

 • Verlangt naar verbinding met wat er om haar heen is.

 • Wil liefhebben en bemind worden.

 • Weet hoe belangrijk persoonlijke ontwikkeling is en kijkt naar delen van haarzelf die ze liever verstopt.

 • Staat in contact met haar natuurlijke omgeving, moeder aarde, de maan-fasen, seizoenen en dieren.

 

1 Comment


Hi! Er staat zoveel in dit artikel wat mij aanspreekt! Welke boeken heb je gelezen? Welke raad je aan?

Like
bottom of page