top of page

Verbind jezelf met je vrouwelijke energie in 5 stappen (vandaag nog)

Binnen elke vrouw bevindt zich een eeuwenoude bron van kracht; haar vrouwelijke energie, haar innerlijke wildernis. Deze ๐’ˆ๐’๐’…๐’…๐’†๐’” ๐’†๐’๐’†๐’“๐’ˆ๐’š stuwt ons naar creativiteit, plezier, het gevoel van geluk en een rijke (levens)ervaring. Velen van ons zijn echter los geraakt van deze bron, opgeslurpt door de sleur van het dagelijks leven en de beperkende verhalen die we tegenwoordig hebben over onszelf, wie we zijn en waartoe we eigenlijk in staat zijn.

Om ons weer te verbinden met ons goddelijke en onze vrouwelijke essentie, zullen we moeten leren ons weer op ons gemak te voelen met alle aspecten van onszelf, onvoorwaardelijk leren houden van de aspecten die we voorheen misschien als beschamend, โ€˜te veelโ€™ of op een andere manier ongepastโ€™ bestempelden.Hoewel alle wezens mannelijke en vrouwelijke energie in zich hebben (deze hebben in de essentie niet perse iets te maken met geslacht) betekent het volledig activeren van je vrouwelijke energie dat je nieuwe niveaus van kracht, plezier en aanwezigheid opeist voor jezelf. Kortom, het betekent dat je in een geheel nieuwe versie van jezelf komt die authentieker is en van waaruit je leeft vanuit je hart.


Maar hoe kun je dan van je mannelijke 'doen' energie, switchen naar je ontvankelijke vrouwelijke energie?


5 manieren om je vandaag nog te verbinden met je vrouwelijke energie


1. Re-connect met je gevoel

We leven in een haastige, stressvolle maatschappij. Waarin er veel geregeld, gedaan maar ook gepresteerd moet worden. Daardoor vergeet je nog weleens om naar je lichaam te luisteren. Hierdoor raak je het contact met je gevoel en de stemmen van je lichaam kwijt.


We zijn trouwens ook niet opgevoed met het 'luisteren naar ons gevoel of intuitie'. Alles moet rationeel en met het brein gedaan worden. Maken we een keuze? Dan is het bijna onmogelijk om naar ons hart te luisteren omdat er "slimme" keuzes gemaakt moeten worden. Vrouwelijke energie gaat juist om het loskoppelen van het denken en terug gaan naar je intuรฏtie en het luisteren naar je hart en met de volgende oefeningen, kun je een beginnetje maken het re-connecten met je gevoel:


Oefening 1: trek je terug

Op het moment dat er een specifieke gebeurtenis plaatsvindt kun je overrompeld worden door gevoelens. Distantieer jezelf van de gebeurtenis. Ga ergens heen waar je even alleen bent, de wc bijvoorbeeld. Overleg rustig met jezelf. Wat voel ik (woede, verdriet, bang)? Waar voel ik dit (in mijn borst, hoofd, buik)? Waarom voel ik dit? Wees eerlijk tegen jezelf. Waarom voel jij je zo? Wat heeft de gebeurtenis bij jou los gemaakt?


Oefening 2: Stel de vraag je brein, je hart en je buik

Heb je probleem of vraagstelling die wilt/moet oplossen? Begin eenvoudigweg met een pauze -om bij jezelf in te checken- voordat je op vragen reageert. Ga daarvoor even rustig zitten. Stel vervolgens de vraag die nodig is eerst aan je brein en laat je gedachten daarna de vrije loop gaan. Geef dit een minuutje. Stel vervolgens de vraag aan je hart. En laat elk gevoel en alle ingeving de vrije loop gaan. Geef dit weer een minuutje. Als laatste stel je vraag je aan buik (je buikgevoel) en herhaalt hetzelfde ritueel. Kijk wat er gebeurt en wat voor verschillende antwoorden je krijgt. Bepaal daarna welk antwoord het dichts bij jezelf ligt.


Vraag jezelf tevens geregeld af wat je bijvoorbeeld echt wenst, in plaats van wat de meest gemakkelijkste of meest logische optie is. Zeg geen "ja" als je echt weerstand voelt en "nee" bedoelt. Vaak onderdrukken we wat we echt willen (zeggen) omdat we het dom, gek of onmogelijk vinden. We kunnen nooit weten wat er mogelijk is, tenzij we de deur openhouden voor onze gedachten om door te gaan.


Oefening 3: Stukje schrijven

Door iedere avond kort bewust stil te gaan bij je dag; kunnen er gevoelens naar boven komen (zowel positief als negatief) die je door de drukte van de dag misschien hebt gemist. Een terugblik geeft je die ruimte. Schrijf hiervoor elke avond een kort stukje over wat je die dag hebt gedaan. Zoals opstaan, werken, je kreeg een complimentje enz. Een paar minuten schrijven is al genoeg. Het kunnen ook steekwoorden zijn. Dus focus je niet op het schrijven van het perfecte artikel.


2. Van je hoofd terug in je lichaam

Merendeel van de dag leven in ons hoofd in plaats van in ons lichaam. Om te switchen van deze mannelijk naar vrouwelijk is het dus belangrijk om uit ons hoofd te komen. Dat kun je doen door te bewegen, maar dan bedoelen we geen intense workouts zoals krachttraining waarbij je juist statisch beweegt en in je mannelijke energie zit, maar bewegen in een flow of met rust zoals onderstaande suggesties.


Dansen

Dansen is een krachtige manier om je te helpen uit je hoofd en in je lichaam te komen. Vind wat privacy waar je zo wild of sensueel kunt dansen als je zelf wilt. Zet je favoriete nummer of afspeellijst op en begin met je ogen te sluiten, een paar keer diep adem te halen en te voelen hoe het voelt om in je lichaam te zijn. Vraag jezelf af of deze muziek vorm kan krijgen, hoe zou het bewegen? Laat je lichaam dan de muziek uitdrukken alsof je de muziek vertaalt in een vorm van taal.


Yin yoga enzo

Yin energie is rustgevend. Het gaat niet om actie. Het is open zijn; open zijn voor het ontvangen van de krachten van het Universum. Om te verbinden met deze energie is het goed om rustige activiteiten te beoefenen die inspireren tot reflectie en meditatie. Zoals Tai Chi, Qi Gong & Yin of Restorative yoga. Oftewel, allerlei activiteiten die het vrouwelijke voeden.3. Creativiteit

Vrouwelijke energie wordt geassocieerd met creatieve energie en levensenergie. Net als de energie van vloeiende emoties en rust en naar binnen keren, verlangt het vrouwelijke naar creativiteit. Onze baarmoeders zijn namelijk ontworpen om te creรซren. Zoek dus iets waarbij je jouw creativiteit de vrije loopt kunt laten gaan. Ik houd bijvoorbeeld van schrijven, fotografie, dansen en soms tekenen. Maar je kunt je creativiteit in natuurlijk nog veel meer kwijt zoals bijvoorbeeld: schilderen, kleding maken en/of haken, koken, gasten vermaken, schrijven, (stand-up) komedie, theater, entertainen of tuinieren.


Neem elke week (het liefst elke dag) de tijd om iets -al is het maar kort- te doen waar je jouw creativiteit mee aanspreekt en hiermee bedoel ik: Breid je geest uit en zie waar je in je leven iets uit het niets creรซert. Het is een veel voorkomende misvatting dat traditionele "kunst" de enige vorm van creativiteit is!


4. Verbind met de natuur

Tijd doorbrengen in de natuur is dรฉ perfecte en meest simpele manier om onszelf opnieuw te verbinden en af te stemmen met en op de subtiele energieรซn van onze essentie. De natuur dient als een helend en kalmerend medicijn dat effectief de drukte en de andere overdreven mannelijke energieรซn waarmee we dagelijks worden geconfronteerd, tegengaat. Kijk naar Moeder Natuur als een manier om weer verbinding te maken met je innerlijke zelf en je vrouwelijke energieรซn.


Geniet van de zon op je gezicht, de wind die door je haren waait, de frisse lucht die je inademt en het geluid van het bos of de oceaan dat je oren vult. Geniet van de 'aardse' sensaties die alleen tijd in de natuur je kan brengen.


Wandel op blote voeten in het gras of het zand, mediteer zittend op de grond, wandel gewoon door het park om de hoek zonder een bestemming in gedachten en/of Creรซer een volle maan en nieuwe maan ritueel. Dit zijn allemaal manieren om je verbinding met de natuur te herstellen en de cycli van de aarde en het leven te respecteren.


5. Eer je menstruatie

De menstruatie is natuurlijk en een van de krachtigste uitingen van vrouwelijke energie. Vรณรณr de tijd van het patriarchaat hadden mannen bewondering voor vrouwen als ze bloedden, want in die tijd stond 'bloeden' normaliter voor: 'sterven', behalve dus bij de vrouwen tijdens hun menstruatie. In sommige stammen dronken vroeger dan ook het menstruatiebloed, omdat ze dachten dat het helende eigenschappen had en het eeuwige leven bevorderde.


Vandaag de dag wordt ongesteldheid alles behalve vereerd en voornamelijk beschouwd als iets om niet over te praten of je voor te schamen, maar je kunt dit stoppen door je cyclus te eren en te vieren. Immers, wat een prachtige herinnering is de menstruatie aan onze vrouwelijke kracht en de kracht van ons lichaam.


Daarnaast is leven naar je cyclus dรฉ manier om je gehele natuurlijke cyclus, jezelf krachtig en vrouwelijk te voelen en dichter bij je authentieke zelf te komen.ย 

Door: Jip Isabel de Jongh Founder en hoofdredactrice van dekrachtigevrouw.com volg haar hier op instagram: @jipisabel

ย 

Volg jij ons ook al op instagram? @dekrachtigevrouw

Comments


bottom of page