top of page

Natuurlijke en vegan cosmetica lijst

Bijgewerkt op: 4 feb. 2019

60% van wat je op je lichaam smeert, komt in je bloedbaan terecht. Daarnaast reageert je huid waarschijnlijk ook veel beter op natuurlijke producten in vergelijking met synthetische producten. Het is dan ook niet gek dat we allemaal steeds bewuster worden van wat we op onze huid smeren. Ook zijn steeds meer mensen zich bewust van dierenleed en het milieu worden er daarom veel bewustere keuzes gemaakt bij de aanschaf van producten. En ik word daar blij van! Zoals vele van jullie weten, ben ik namelijk ook een stuk bewuster gaan leven en ben ik zelf stapje voor stapje meer vegan en duurzamer aan het leven. In dit artikel deel ik dan ook graag de certificeringen waaraan je natuurlijke en dierproefvrije cosmetica kunt herkennen en een klein lijstje met merken die natuurlijk en/of vegan zijn.


CERTIFICERING NATUURLIJKE MAKE-UP

Bij aanschaf van natuurlijke make-up producten kun je letten op een aantal certificeringen op de verpakking:

  • NATRUE is het strengste internationale keurmerk voor natuurlijke cosmetica. Deze certificering wordt alleen toegewezen als tenminste 75% van de producten onder natuurlijke cosmetica vallen.

  • Vegan. Een internationaal logo dat kenmerkend is voor veganistische producten, oftewel producten die vrij zijn van dierlijke ingrediënten.

  • BDIH. Producten die 100% natuurlijke of ‘natuur identieke’ ingrediënten bevatten. Deze certificering geeft aan dat het product grotendeels natuurlijk is, maar een paar “natuur identieke” (ingrediënten nagemaakt uit de natuur) zijn wel toegestaan.

  • Soil Association. De producten bestaan voor minimaal 70% uit biologische ingrediënten. Producten mogen alleen het woord ‘biologisch’ gebruiken wanneer meer dan 95% van de ingrediënten biologisch zijn. Daarnaast zijn de producten grotendeels natuurlijk.


NATUURLIJKE EN VEGAN COSMETICA MERKEN


Sinds kort te koop bij de Bijenkorf. Charlotte Tilbury is een prachtig make-up merk dat aan haar vegan klanten heeft gedacht. Zo hebben ze een 'vegan friendly' product lijn en kun je ook als vegan genieten van prachtige producten en jezelf cruelty free optutten.


De Dr. Hauschka Cosmetica draagt het internationale keurmerk ‘NATRUE’. "Onze ingrediënten zijn grotendeels afkomstig van biologisch-dynamische teelt- of gecontroleerde biologische landbouw. Kwaliteit begint bij ons in de tuin, met de zorgvuldigheid waarmee heilzame planten tot wasdom komen."


Het goedkopere make-up merk wat je bij de kruidvat kan kopen, essence, heeft al jaren lang een assortiment met vegan producten. (vind hier alle vegan producten uit de 2018 collectie) Daarnaast zijn ze tegen dierproeven en daarom ook een cruelty free cosmetica merk.


Kat is een tattoo-artist en is bekend geworden via het programma Miami Ink (en haar extreme eyeliner en lippenstift). Al jarenlang is ze een vegan dieren activist en streeft ze naar een beter dieren welzijn. Ze heeft om een van die redenen dan ook ,sinds kort, een bad-ass vegan make-up lijn gelanceerd. Dit betekent dat je met met vertrouwen en cruelty free kunt concealen, contouren en creëren.


Lush staat voor: verse, handgemaakte, vega(n) cosmetica die niet op dieren is getest. Dit heeft alles van bruisballen tot douchegels, van crèmepjes tot make-up!


Lavera staat bekend om zijn natuurlijke ingredienten, daarnaast dragen een stuk of 190 Lavera-producten het Vegan Keurmerk. Lavera heeft oa. veganistische make-up, huidverzorgingsproducten, shampoo, conditioner, bad- en doucheproducten, zonnebrandcreme en babyverzorgingsproducten.


De missie van Nourished is om jou een one-stop online shop te bieden met de beste natuurlijke, niet-giftige, diervriendelijke en ecologisch verantwoorde producten. Geïnspireerd door de natuurlijke schoonheid en gezonde levensstijl van Australië. Vrijwel alles producten zijn vegan.


We maakt gebruik van zoveel mogelijk natuurlijke, duurzame en biologische ingrediënten: " echter voor alles wat de natuur ons niet kan geven, gebruiken we veilige alternatieven." Het merk is wél cruelty free en staat op de cosmetica lijst van Stichting Proefdiervrij en op een paar producten na (check de ingrediënten lijst) zijn vrijwel alle producten geschikt voor voor veganisten (en vegetariërs).


Alle producten van Self worden in Belgie geproduceerd. Ze bewaken de natuurlijke oorsprong van elk SELF product, van plant tot productie, en gebruiken enkel gecertificeerde recycleerbare verpakkingen om de ‘natural touch’ compleet te maken. SELF vindt duurzaamheid belangrijk, zien het niet als trend maar wél als één van hen basisprincipes! Ze streven er naar een merk neer te zetten dat ethisch én transparant is. Self is ook een veganistisch merk.


Squalan is een cosmetica merk dat zich focust op natuurlijke verzorging voor de huid. Squalan kiest voor eerlijke en natuurlijke ingrediënten, die allen de functie van je huid versterken en ondersteunen. De producten van Squalan Natural Skincare zijn tevens vegan.


The Body Shop heeft heerlijke verzorgings producten die zowel 100% natuurlijk als vegetarisch (en vaak ook vegan) zijn. Ze zijn tevens gecertificeerd door Leaping Bunny & PETA. Dit betekent dat ze dierproefvrij zijn. The Body Shop is echter wel onderdeel van L’Oreal, die (omdat ze een aantal merken in China verkopen) niet dierproefvrij zijn.


De producten van Dr. Jetske Ultee zijn niet getest op dieren en daarmee dus dierproefvrij. De producten zijn ook ‘vegan’, ofwel ze zijn vrij van ingrediënten gewonnen uit dode of levende dieren. Op alle productpagina’s vind je een mooi overzicht van de gebruikte ingrediënten en hun werking in de producten van Uncover skincare.


Urban Deacay is een heel mooi, professioneel vegan make-up merk. Urban Decay is tevens gecertificeerd door Leaping Bunny & PETA. Dit betekent dat ze dierproefvrij zijn. Echter zijn de wel onderdeel van L’Oreal, die (omdat ze een aantal merken in China verkopen) niet dierproefvrij zijn.


Vind hier een lijst met alle Nederlandse dierproefvrije cosmetica.


 

Lees ook:

bottom of page