top of page

Waarom luisteren naar je gevoel voor HSP’ers extra belangrijk isJe zou denken dat iemand die hooggevoelig is juist heel goed kan luisteren naar zijn of haar gevoel (what’s in a name?). Maar is dat wel zo? Bij mij gaat dat in ieder geval niet altijd op. Het gevoel is er wel - bijvoorbeeld een slecht voorgevoel of een negatieve associatie ergens mee -, maar ernaar luisteren… dat is voor mij (en voor veel HSP'ers) juist extra moeilijk.Hoe dat komt?

Als hooggevoelig persoon ben je vaak extra kritisch op jezelf en je denkt veel over dingen na. Soms een beetje te veel. En daardoor ga je keuzes uitstellen. Want je gevoel zegt het één, maar je ratio zegt het ander. Op papier is de keuze die je aan de hand van je gevoel gaat maken, namelijk vaak een ‘slechte’ keuze. Die gaat vaak gepaard met onzekerheid en dus ‘gevaar’.


Luisteren naar je gevoel is makkelijker gezegd dan gedaan

Maar wiens leven speelt zich nu eigenlijk af op papier? Juist ja, je gevoel is vaak meer de realiteit dan de ‘wat als’. Maar om dat te leren, is voor HSP’ers een proces en gaat vaak met vallen en opstaan.


Mening van anderen

Waar je als HSP’er ook heel vaak de mist in gaat, is als er andere mensen zijn in jouw omgeving die er misschien wel een hele andere mening op na houden. En omdat je hooggevoelig bent, hecht je juist veel waarde aan die mening, vooral als die mensen dichtbij je staan. En ga je dus vaak aan je eigen gevoel voorbij, want die ander ‘zal het vast beter weten’.


Jij bent de regisseur van jouw leven, niemand anders

En uiteraard is het advies van anderen (bijna) altijd heel goed en lief bedoeld, maar die ander is niet jij. Die voelt niet hetzelfde als jij, heeft misschien ook nooit hetzelfde meegemaakt als jij. En die hoeft ook niet de rest van zijn of haar leven te doen met jouw gevoel. Jij wel!Opluchting

En als je dan uiteindelijk toch een beslissing hebt gemaakt, een knoop hebt doorgehakt, naar je gevoel hebt geluisterd, dan kan dat voelen als een enorme opluchting! Dat is voor mij hét teken dat luisteren naar je gevoel altijd de beste keuze is. Anders zou je toch niet die opluchting voelen?


Het zorgt er juist voor dat er figuurlijk een last van je schouders valt, of een deurtje in je hersenen opent. Waar je eerst alleen maar bezig was met dat negatieve gevoel, wat ontzettend veel energie kostte, is er nu plaats voor allemaal nieuwe dingen, nieuwe kansen!Leerproces

Ik kan zo meerdere situaties noemen waarin ik te lang ben doorgelopen met een slecht gevoel ergens bij, maar dat ik pas relatief laat actie heb ondernomen. Te lang een baan aangehouden waarin ik me niet op m’n plek voelde, te snel ergens ja op gezegd en te lang gewacht om dat weer terug te draaien, te lang geprobeerd om een onmogelijk doel zo snel mogelijk te bereiken.


Maar ik heb het idee dat ik wel steeds sneller leer om tijdig naar m’n gevoel te luisteren. Nu is het ook zo dat bij mij de laatste jaren mijn lichaam op een gegeven moment aan de noodrem trekt. Ik word gespannen, kortademig tot hyperventilatie aan toe, krijg paniekaanvallen (dat is gelukkig al een tijdje niet meer gebeurd) en kan in het ergste geval alleen nog maar op bed liggen.


Je lichaam weet vaak wel wat het beste voor je is

Maar ik weet steeds vaker die ergste ‘noodremsituaties’ te voorkomen, door eerder naar m'n lichaam/gevoel te luisteren. Dat bedoel ik met een leerproces: je valt, je staat op, je valt nog een keer, je staat weer op. Net zo lang tot de essentie tot je doordringt: luisteren naar je gevoel!


Niet te streng zijn

Nu je dit hebt gelezen, besef je je misschien dat je al een tijdje je hooggevoeligheid aan het ondermijnen bent, door niet naar je gevoel te luisteren. Je kan jezelf als HSP’er eindeloos beschuldigen als je weer eens in je eigen valkuil trapt. ‘Had ik maar dit, dan dat…’; ‘Waarom heb ik dit besluit niet eerder genomen?”; “Zie je wel, had m’n voorgevoel toch gelijk"; “Het voelde al niet goed, maar toch ben ik er te lang mee doorgegaan”.


Allemaal heel herkenbare gedachtes, maar wees ook niet te streng voor jezelf. Soms heeft iets even tijd nodig voordat je ook echt kunt handelen. En soms moet je een keer keihard een deksel op je neus krijgen, voordat je een bepaalde situatie ook echt herkent en erkent.


Je hebt altijd een keuze

Dus ga jezelf niet schuldig zitten voelen als je je in een situatie bevindt, waarvan je weet dat je er eigenlijk uit wilt, maar het gevoel hebt (daar kunnen allerlei redenen achter zitten) dat je dat (nog) niet kan. Besef je wel dat als je dichtbij je gevoel wil blijven, je altijd de mogelijkheid hebt om daarvoor te kiezen.


Reacties

Ik vind het echt superleuk dat ik steeds vaker reacties krijg van jullie op mijn blogs via Jip Isabel of via mijn Instagram-accounts @more_than_wrds en @annick1.0 . Voel je vooral vrij om dit te blijven doen, dit is voor mij extra motivatie om m'n blogs te blijven schrijven!


Je mag ook altijd je reactie mailen naar annick@morethanwrds.nl.


Liefs, Annick

 

Neem ook eens een kijkje op Annick's website: www.morethanwrds.nl.

1 Comment


Bella
Bella
Aug 05, 2021

Zo he wat is dit herkenbaar! Ik ben zelf ook hsp,en inderdaad wat als..

meningen van anderen zijn voor mij ook heel belangrijk. En dan ga ik weer twijfelen.

Ik zit nu ook in een situatie ik ben net verhuist naar een plek die in mijn hoofd beter had moeten zijn, maar het juist het tegen overgestelde!

En kan me daar heel rot door voelen en blijven vechten om het leuk te maken, en me best doen..

Maar het tegenovergestelde gebeurt in word ziek ga ook op bed liggen .....

Ik heb hulp ingeschakeld en ik ga voor een andere woon plek zoeken!

En nu leer ik dat dat oké is om weer verder te zoeken en me niet schuldig…

Like
bottom of page