top of page

Leven met de maanfasen (alle maanfasen uitgelicht)

Bijgewerkt op: 4 feb. 2019


Illustratie door: @luizaguedesv

Zoals ik in mijn vorige blogpost vertelde, ben ik de laatste weken onwijs veel bezig met energieën. Vrouwelijke energieën maar ook energieën uit de natuur die we aan kunnen spreken. Zo staat de mens onlosmakend in verbinding met de zon en de maan (eigenlijk met alles in onze omgeving). De vrouw en haar vrouwelijke energie staan over het algemeen dichtbij de energie van de maan, terwijl de man en zijn mannelijke energie over het algemeen meer kracht putten uit de zon. Iets wat ik onwijs interessant vind en waar ik steeds meer over lees. Voor de vrouwen onder ons is het dan ook heel interessant om te lezen hoe je kracht kunt putten uit de maan en zijn cycli. Het zal je verbazen hoeveel energie je dit kan opleveren óf hoeveel dingen je ineens duidelijk kunnen worden. In dit artikel zal ik uitleggen hoe de verschillende maanfasen werken en wat er tijdens die fasen centraal staat.


Maancyclus

Je zult merken dat hoe meer je in overeenstemming werkt met de maanfasen, des te gemakkelijker het leven verloopt.


Hieronder zie je een afbeelding van de maanfasen. Een maancyclus loopt van nieuw maan (new moon) linksom tot volle maan (full moon), tot weer een nieuwe maan.


Nieuwe maan (new moon)


• Plant de zaden van je toekomstdromen.

• Deze fase begint 1 tot 3,5 dag na de afnemende-maanfase na het laatste kwartier.

• Sleutelwoorden van deze fase: een schone lei, potentie, dromen.


Nieuw begin

Spiritueel gezien symboliseert de opkomst van de maan een nieuw begin. De nieuwemaan fase is daarom de fase waarin je even tijd voor jezelf wilt maken en je wensen schriftelijk wilt vastleggen. Ook is dit de perfecte tijd om je (nieuwe) doelen voor de komende dagen/weken/maanden/jaren op te schrijven. Herhaal dit ook elke nieuwe maan zodat je jezelf blijft herinneren aan de doelen die je hebt gesteld en steeds opnieuw weer een plan van aanpak kunt maken/bijstellen.


Begin iets nieuws

Tevens is het de perfecte periode om iets nieuws te beginnen. Veel mensen ervaren namelijk een ongelofelijke energieboost tijdens de eerste twee weken van de maancyclus. Benut deze kracht en start iets nieuws. Bijvoorbeeld een carrière switch, een cursus die je al maanden wilt beginnen, het herinrichten van je huis of het starten van nieuwe gezonde gewoonten. Het maakt eigenlijk niet uit wat.


Maak je hoofd leeg

Ook is dit een mooie tijd om je hoofd leeg te maken en ook met je 'mind' een nieuw begin te maken. Doe je aan meditatie? Doe dit dan tijdens de nieuwe maan. De maan schijnt de krachten van meditatie sterker te maken. Is meditatie niks voor jou? Dan kun je de nieuwe maan alsnog gebruiken. Focus je deze dagen op alles waar je dankbaar voor bent en neem een momentje om orde op zaken te stellen in je hoofd.


In deze nieuwe maanfase is een massage sterk aan te bevelen, of hete seks of een heet bad – alles wat je eraan herinnert dat je in je lichaam leeft.


De jonge maansikkel (waxing crescent)


• Onderzoek je dromen.

• Deze fase begint 3,5 tot 7 dagen na nieuwemaan.

• Sleutelwoorden voor deze fase: moed, vooruitgang, geloof.


Heb vertrouwen

Dit is de tijd dat je je dromen de gelegenheid geeft te bloeien, groeien en te gedijen. Blijf denken aan wat je wilt. Neem bijvoorbeeld een moment om terug te gaan naar je wensen en doelen lijst die je gemaakt hebt tijdens nieuwemaan. Wassende maan is namelijk een tijd om te blijven vertrouwen en moed te hebben. Als je iets wilt, moet je het najagen. Soms is daar moed voor nodig, en soms kan er ook faalangst ontstaan. Als je weet dat je daarmee worstelt, dan moet je tijdens wassende maan er extra hard aan werken om niet meteen al op te geven voor je werkelijk bent begonnen.


Deze fase betekent jezelf moed inspreken en je jezelf leren geduldig te zijn.


De eerste kwartier fase (first quarter)


• Het is de tijd om ervoor te gaan.

• Deze fase begint 7 tot 10,5 dag na nieuwemaan.

• Sleutelwoorden voor deze fase: uitdaging, vertrouwen, betrokkenheid.


Twijfel

Op dit punt in de cyclus kan er twijfel bij je opkomen over je vermogen je dromen werkelijkheid te laten worden. Je voornemens, je moed en je betrokkenheid worden tijdens deze fase soms nogal op de proef gesteld. Het daarom belangrijk om in deze fase na te gaan, hoe graag jij jouw doelen en wensen wilt bereiken. Merk je dat je, diep in je hart, eigenlijk niet zo enthousiast meer bent over je ideeën of totaal niet meer toegewijd bent aan je oude wensen, doe jezelf dan een lol en laat ze gaan.


Problemen kunnen zich voordoen

Deze fase in de maancyclus is ook een fase waar zich een crisis of een probleem voor kan doen. De astrologische verklaring hiervoor is, dat de maan net ver genoeg is gekomen om in conflict te komen met de zon en een rechte hoek met de zon te maken. Deze hoek veroorzaakt ‘jeuk’, waardoor er gekrabd moet worden! Met andere woorden: problemen die zich voordoen vragen nu om een of andere actie. Dit betekent ook dat je nét iets harder aan je doelen en dromen moet werken om ze te bewerkstelligen. Oftewel, dit is een periode waarin je wordt uitgedaagd.


De wassende maanfase (waxing gibbous)


• Blijf koers houden.

• Deze fase begint 10,5 tot 15 dagen na nieuwemaan.

• Sleutelwoorden voor deze fase: aanpakken, verbeteren, aanpassen


Plannen bijschaven

Dit is een uitstekende tijd om plannen bij te schaven. Pak je doelen en plan van aanpak er weer bij, er bestaat namelijk een hele goede kans, dat je doelen op een andere manier moeten worden aangepakt. Besteed daarom tijd aan het overdenken van je ideeën. Ga na wat er volgens je gevoel nog werkt en wat op het punt staat uitgeput te raken. Je mag je creativiteit nu écht zijn gang laten gaan. Mocht je de afgelopen tijd wat vastgelopen zijn en krijg je in deze fase pas nieuwe ideeën en/of doelen? Dat is dan geen probleem, want ook deze tijd is ideaal om met nieuwe plannen te beginnen.


Het is in deze fase belangrijk niet ongeduldig te worden. Zoals de Chinese filosoof Lao Tzu zei: ‘Mensen die bezig zijn zaken af te handelen, falen vaak wanneer zij op het punt staan succes te hebben. Als men tegen het einde even zorgvuldig blijft als men was in het begin, kan men niet falen.’ (leven met de maan - Yasmin Boland)


Gezonde gewoonten

De wassende maanfase is het ook een perfecte tijd om oude gewoonten en verwaarloosde routines weer op te pakken en leven in te blazen.


Volle maan (full moon)


• Het is de alles-of-niets-fase.

• Deze fase begint 15 tot 18,5 dagen na nieuwemaan.

• Sleutelwoorden voor deze fase: resultaat, vergeving, dankbaarheid.


De maan bevindt zich bij vollemaan op het toppunt van de maancyclus. Ten tijde van de volle maan is er dan ook een explosie aan energie en vruchtbaarheid. Het is dus een mooie tijd om te oogsten wat je tijdens de opbouwende maanfasen (de drie maanfasen hiervoor) hebt gezaaid.


Wensen en doelen

Dingen staan tijdens deze periode te gebeuren en dat weten we instinctief! Als een van onze wensen op het punt staat zich verder te ontwikkelen of uit te komen, dan zou dat zeker in deze fase kunnen zijn. Het kan echter ook zijn dat je alleen maar een sterke aanwijzing krijgt dat je op de goede weg bent, want niet alle doelen en wensen natuurlijk binnen 1 maand te realiseren.


Emoties

Tijdens een volle maan staan de (vrouwelijke) maan en de (mannelijke) zon volgens de astrologie in tegenoverstelde constellaties staan (Ho.. moeilijke zin, maar het betekent eigenlijk dat ze recht tegenover elkaar staan en beide tijdens deze fase in tegengestelde (hun vrouwelijke en mannelijke) energie staan) Hierdoor ervaar je vaak een worsteling tussen je gevoel en je verstand. Dat komt doordat op een bepaald niveau je lichaam weet dat dit het hoogtepunt van de lopende cyclus is.Vergeet niet dat al je emoties tijdens deze maanfase versterkt worden, dus ook je negatieve gevoelens. Het is daarom niet de meest handige tijd om moeilijke keuzen te maken. Wel is het de perfecte tijd om je gevoelen en gedachten op te schrijven en een plek te geven. De volle maan is een tijd om stil te staan bij al je positieve gedachten en dankbaar te zijn voor wat je hebt. Leg de focus vooral niet op het negatieve (iets om je heel bewust van te zijn in deze fase)


Vergeving

Vergeving is een van de belangrijkste geschenken die we onszelf kunnen geven. Doordat we vergeven, kunnen we verder. Iets of iemand vergeven voor wat je in de afgelopen vier weken (of ooit) heeft gekwetst, is een van de meest gezonde dingen die je voor jezelf kunt doen – het ontgift. Hoe zuiverder je nu bent, hoe beter je over twee weken tijdens nieuwemaan in staat zult zijn te zaaien (Leven met de maan - Yasmin Boland)


Afnemende maanfase (waning gibbous)


• A-d-e-m ...

• Deze fase begint 3,5 tot 7 dagen na vollemaan.

• Sleutelwoorden voor deze fase: cyclus, ontspanning, aanvaarding, hergroeperen


Dit is niet de tijd om aan iets nieuws te beginnen. Je kunt er beter je gemak van nemen, terwijl je je krachten hergroepeert.


Dit is ook een goede tijd om je wijsheid met anderen te delen. Wat heb je geleerd? Kun je die kennis doorgeven? Je bent gedurende de laatste paar weken gegroeid in wijsheid en ervaring. Het is nu de tijd om wat je weet met anderen te delen.

Probeer je tijdens dit deel van de cyclus te ontspannen.


De laatste-kwartierfase (last quarter)


• Wat weet je nu?

• Deze fase begint 7 tot 10,5 dag na vollemaan.

• Sleutelwoorden voor deze fase: herwaardering, evenwicht, vertrouwen.


Doorzetten of loslaten

Deze maanfase kan lastig zijn. Dat komt omdat de cyclus nu halverwege de volle maan is, en weer aankomt bij de nieuwe maan. Dit is een periode waarin we dingen moet loslaten, zelfs al is het heel erg moeilijk. In dit deel van de cyclus kan het dus zijn dat je op een kruispunt bent aangekomen. Kijk terug naar de afgelopen maand(en) en zie hoever je gekomen bent. Is het het waard om door te zetten en energie te blijven stoppen in wat je doet? Of moet je ruimte maken voor nieuwe doelen en ideeën en diegene die (spijtig genoeg) niet werken, te laten gaan.


Elk conflict dat zich nu voordoet, verdient nu aandacht – vraag jezelf af wat de boodschap kan zijn van de problemen die je in deze fase tegenkomt.


Wat neem ik mee?

In deze fase wil je beslissen wat je wilt meenemen naar de nieuwe maancyclus die binnenkort begint, en wat je wilt achterlaten. Dit is ook de tijd om te breken met slechte gewoonten.


De asgrauwe-maanfase (waning crescent)


• En laat los ...

• Deze fase begint ongeveer 10,5 dag na vollemaan en loopt tot aan het begin van de nieuwe maancyclus (nieuwemaan).

• Sleutelwoorden voor deze fase: genezing, verzachting, overgave.


Dit is de tijd om het rustig aan te doen. Begin weer aan je dromen en doelen te denken en laat hoop je begeleiden en inspireren. Bedenk dat alles mogelijk is.


Stoppen met slechte gewoonten

Nogmaals, dit is de tijd om te stoppen met gewoonten die niet gezond voor je zijn. Het is ook een tijd om relaties te beëindigen die niet meer functioneren. Als er zich in een relatie een drama heeft afgespeeld en je wilt de relatie toch voortzetten, is dit een goede tijd om je verwarring en verontrusting los te laten. (Leven met de maan - Yasmin Boland)


Hierna begint de Nieuwe maan fase weer.


Tip: gebruik mijn 'Moon calender 2019' om de maanfasen in 2019 bij te houden!


 

Bron: Leven met de maan - Yasmin Boland

Comments


bottom of page