top of page

Hoe overleef ik mijn ongesteldheid? (6 tips)

Bijgewerkt op: 21 mrt. 2020

Ik word wakker en ik zie de Mount Everest op mijn kin zitten (met nog 2 broertjes er naast!) #notsohappyme. Langzamerhand ben ik me deze week wat prikkelbaarder gaan voelen en heb ik het idee dat niemand meer veilig is in mijn buurt. Dat betekent dat het weer zo ver is, mijn maandelijkse feestje is begonnen. Ik ga vandaag naar de supermarkt en ik sla alvast wat lekkers in. Eigenlijk heb ik al de hele week last van eetbuien, maar ik heb het supermarktbezoek nog aardig weten uit te stellen. Rond deze periode heb ik gewoon echt wat zoets en lekkers nodig en dat gun ik mezelf dan ook (chocolaaa).


Maar nu verder over het maandelijkse feestje, de menstruatie dus. Veel vrouwen kunnen vervelende klachten ervaren als buikkrampen, opgeblazen gevoel, pijnlijke borsten, onrustige huid en zo kan ik nog wel even doorgaan denk ik. Ik vroeg me dus af hoe je nou het best door deze periode heen kunt komen en hoe je deze klachten kunt verminderen! Zijn er bepaalde voedingsmiddelen die je beter wel of niet kan nemen, hoe zit het met rust nemen of kan je je beter gewoon een week helemaal onder de dekens verstoppen? Leuk onderwerp voor deze blog dus! Ik heb een aantal tips voor je op een rijtje gezet:


Tip 1: Bananen

Eet een banaantje per dag want dit zoete stuk fruit zit vol met vitamine B en kalium. Kalium kan helpen tegen buikkrampen en een opgeblazen gevoel tegen te gaan. Daarnaast zijn bananen rijk aan het aminozuur tryptofaan, dat door het lichaam omgezet wordt in serotonine. Serotonine is een 'geluk hormoon' neurotransmitter waardoor je stemming verbetert en je eetlust wordt onderdrukt.


Tip 2: Havermout

Havermout bevat veel magnesium en zink, wat onder meer helpt tegen buikkrampen. Daarnaast zorgt havermout voor een stabiele bloedsuiker en is het rijk aan vezels. Het laatste wat je nodig hebt is dat je je ook nog eens suf en rillerig gaat voelen door bloedsuikerdipjes (van al die koekjes).


Tip 3: Groene bladgroentes

Eet lekker veel groene bladgroentes. Neem bijvoorbeeld boerenkool, boerenkool is rijk aan antioxidanten, mineralen en vitamine A, C en K daarnaast zitten groene bladgroentes borden vol met ijzer. Precies wat je lichaam nodig heeft!


Tip 4: Hydrateren

Blijf vooral goed drinken en dan met name water, thee of kokoswater. Het liefst even geen alcohol want dit kan juist voor buikklachten zorgen. Wat ook fijn is om te maken is gemberthee. Gember kan bijdragen aan veel positieve effecten zoals het verlichten van misselijkheid, opgeblazen gevoel en werkt ontgiftend.


Begin de dag dus goed door gelijk 2 glazen water te drinken met eventueel een uitgeperste citroen (dan wel met een rietje opdrinken, je tanden zijn je dankbaar).


Tip 5: Rust

Vroeger kon de vrouw zich terug trekken als de menstruatie begon. In deze tijd blijven we gewoon doorgaan met werken en gaat het leven door. Dit is op zich niet erg maar probeer wel je rust te pakken. Plan vooral niet te veel in. Ga lekker een avondje op de bank hangen met een lekker gembertheetje en gun je lichaam de rust die het nodig heeft. Het is niet erg om je workout een keer over te slaan gedurende deze periode.


Tip 6: Ontstekingsremmende voeding

Wat kan helpen bij een onrustige huid is bijvoorbeeld ontstekingsremmende voeding zoals blauwe bessen. Wat voor mij goed werkt is om in de menstruatie periode lactose helemaal achterwege te laten. Lactose kan ontstekingsbevorderend werken wat de huid onrustiger kan maken. Extra tip: Waar ik zelf het meest schuldig aan ben...Blijf van je puistjes af!

Ik ben ontzettend goed om van een klein puistje een krater te creëren en dat zorgt alleen maar voor de nodige wondjes en uiteindelijk littekens.


Ik hoop dat je met deze tips iets makkelijker door je menstruatie heen komt. Het is niet erg om je een avondje terug te trekken en jezelf goed te verzorgen, dat is namelijk JUIST wat we nodig hebben.


Hier vind je trouwens een bijpassend recept dat aansluit op de zoete trek (waar ik altijd behoorlijk last van heb). Mijn favoriete healthy brownie, stiekem gevuld met groenten, vol antioxidanten en een heerlijke pure chocolade smaak. Precies wat je nodig hebt toch?!


Liefs, Mandy

 

Mandy Stephanie is sinds kort een gastblogger op Jipisabel .nl ! Lees hier meer over deze powervrouw en neem ook een kijkje op haar eigen website!


Comments


bottom of page