top of page

Informatie en ervaring opleiding 'Trainer Hormoonfactor'


Zoals sommigen al wisten ben ik afgelopen januari afgestudeerd (met een 8 en een 9!!) als Hormoonfactor trainer. Ondertussen heb ik 100 en 1 vragen gekregen over de opleiding van Ralph Moorman en Sonnevelt opleidingen. dus is het tijd voor een blog erover. Want wat houdt de opleiding in? Wat leer je allemaal en wat doet een hormooncoach?


Maar eerst..


Waarom ben ik deze opleiding gaan doen?

Ik ben de opleiding om twee redenen begonnen.


1. Omdat ik jarenlang (al sinds mijn 12e) met hormonale problemen rondliep. Ik rond mijn 15e ben maar aan de pil gezet door de huisarts, omdat hij me niet kon helpen met de heftige menstruaties, het ziek worden rondom mijn ongesteldheid (en met ziek bedoel ik écht ziek: met koorts op de bank en niet kunnen lopen van de buikpijn). Dit is na het stoppen met de pil gelukkig minder geworden, maar ik liep wel nog altijd jaren met de hevige menstruaties, haar uitval, niet kunnen afvallen, cravings en eetproblemen, ontzettende vermoeidheid, heel erge PDS en darmklachten en noem maar op. Een deel ervan heb ik samen met een orthomoleculaire coach aangepakt, maar ik wilde wel leren wat ik zelf kan doen om een fijne een gezonde leefstijl te hanteren en ik wilde weten hoe ik dit soort kwaaltjes in de toekomst kan voorkomen óf wat mijn lichaam me probeert te vertellen als dit weer gebeurt (want het zijn natuurlijk allemaal seintjes van je lijf dat je iets moet veranderen!)


2. De tweede reden is omdat ik natuurlijk al anderhalf jaar bezig was met vrouwelijke gezondheid en andere vrouwen hierover wilde leren. Maar met alleen de focus op de vrouwelijke hormonen, kom je er niet helemaal. Alle andere hormonen spelen een ontzettend grote rol, want ze werken allemaal samen. Dus om mezelf nog meer te specialiseren én gecertificeerd te zijn. Mede met de reden dat als ik gecertificeerd ben, ook daadwerkelijk mijn eigen praktijk zou kunnen starten (en dat nu dus ook heb gedaan! Neem maar eens een kijkje naar wat ik nu allemaal doe!)

Lesdag 6: Hormonen en training met Ronald Smit

Over de opleiding: Trainer Hormoonfactor

In deze opleiding krijg je inzicht in de wisselwerking tussen hormonen en de drie pijlers van het programma: voeding, training, en leefstijl (stress). Daarnaast ontwikkel je de kennis en vaardigheden om cliënten op een professionele wijze te begeleiden. Ook leer je om een individueel multidisciplinair behandelplan op te stellen en ben je hiermee in staat om cliënten te begeleiden naar minder hormonale klachten, meer energie en nog een mooi lijf ook.


De opleiding bestaat uit 10 (les)dagen. Elke 3 weken heb je 2 lesdagen achter elkaar (een volledige vrijdag en volledige zaterdag van 09:30 - 17:00 uur) en je moet hiernaar echt nog wel de nodige uren thuis aan de lesstof besteden.


De 10 dagen zijn als volgt ingedeeld

  • Les 1 - Ralph Moorman Hormonen en fysiologie algemeen

  • Les 2 - Ralph Moorman Symptomen, diagnose, oorzaak en remedie hormonale disbalansen

  • Les 3 - Astrid te Winkel Spijsvertering, de basis van een gezonde levensstijl

  • Les 4 - Ralph Moorman Hormonen en voeding

  • Les 5 - Ralph Moorman Protocollen voor het behandelen van gezondheidsproblemen

  • Les 6 - Ronald Smit Hormonen en training

  • Les 7 - Jacqueline Vogelaar Voeding en psychologie -> eetgedrag

  • Les 8 - Daniëlle Krijtenburg Coachen naar gedragsverandering

  • Les 9 - Astrid te Winkel Examentraining (Herhaling basis van hormonen/spijsvertering + Vragen)

  • Les 10 - Examinator Examen


Mijn ervaring

Het allereerste weekend was heftig! Wow, in de eerste dag krijg je even alle kennis over hormonen en fysiologie voorgeschoteld en de tweede dag alles mbt symptomen, oorzaken en remedies. Ralph waarschuwt je in de eerste minuten ook al dat je nogal weggeblazen kan worden door alle kennis, benamingen en hoeveelheid van de stof. De eerste en tweede dag kunnen dan ook nogal overweldigend zijn. Maar geloof me, hiermee heb je ook het ergste gehad. Hierna worden de lessen makkelijker, want naarmate de (les)dagen verstrijken en je de lesstof een beetje bijhoudt, ga je termen en benamingen herkennen, ga je systemen in het lichaam herkennen en kun je langzaam (heel langzaam xD) maar zeker verbanden leggen en gaat er kwartjes vallen.


De lesdagen zijn lang en vrij vermoeiend (de zondag erna lag ik helemaal van pampus) maar ik heb geen enkele dag géén zin gehad om naar de les te gaan. Dit is puur omdat alle informatie zo bizar interessant is en de docenten stuk voor stuk enthousiaste en gepassioneerde vakmensen zijn, wat heel erg aanstekelijk werkt!

In de lessen wordt er gekeken naar het hormonale stelsel, maar je krijgt ook inzicht over


darmwerking (en de relatie tot de hormoonbalans), je krijgt inzicht in wat stress en slaap voor effect hebben op je algehele gezondheid, hoe je voeding kan inzetten en wat onderliggende problemen kunnen zijn. Tevens leer je ook wat dieper te kijken, want symptomen van een bepaalde disbalans, kunnen ook een secundaire reactie zijn, veroorzaakt door een ander primair probleem.


Om dit alles wat we leerden, was de reden van mijn klasgenoten om de opleiding te volgen dan ook uiteenlopend. Er waren vrouwen die net als ik, hun eigen praktijk wilden starten. Maar er waren ook vrouwen die zelf met gezondheidsklachten te maken hadden en wilden leren hoe je hun eigen lichaam en gezondheid kunnen verbeteren en ook om díe reden is de cursus heel erg waardevol. Tevens heb ikzelf dus ook mijn (laatste) klachten onder de loep genomen en ben ik de afgelopen maanden op gezondheidsgebied zelf ook weer vooruit gegaan.


Al met al, deze opleiding heeft mij dan ook ontzettend veel gebracht.


Wat doet een hormooncoach?

GESLAAGD!

Omdat ik ook veel vragen heb gekregen wat een hormooncoach precies doet, wil ik dat hier ook even kort uitleggen. Iedere coach kan zijn of haar aanpak natuurlijk invullen en op zijn of haar eigen manier uitvoeren. Maar over het algemeen doen ze wel allemaal in de kern hetzelfde namelijk: Samen met de client kijken naar zijn/haar symptomen en samen uitvogelen wat de onderliggende hormonale disbalansen zijn en door aan verschillende knoppen in de leefstijl/voeding/beweging te gaan draaien, de disbalansen te verminderen.


Wil jij samen met mij jouw gezondheid verbeteren? Klik hier voor meer informatie.

 

Kijk voor meer informatie over dé opleiding over hormonen op de website van Sonnevelt opleidingen: https://www.sonneveltopleidingen.nl/opleidingen/fysiek-vitaal/trainer-hormoonfactor of neem contact op via info@sonneveltopleidingen.nl / 0418-515782.

bottom of page