top of page

'De pil' zorgde dat ik me niet verbonden voelde met mezelf, mijn lijf en mijn vrouwelijke energie

Bijgewerkt op: 25 mrt. 2020

Op mijn 15e begon het, dat gevoel nergens bij te passen en geen idee hebben wie of wat ik ben, laat staan wat ik wil. Of nou ja.. het is niet zo dat ik me op de basisschool totaal anders voelde. Ik hoorde er daar voor mijn gevoel al niet echt bij. Ik voelde anders en -op zo'n jonge leeftijd al- onbegrepen. Maar vanaf mijn 15e werd het pas echt ingewikkeld. En nu pas, 10 jaar later, begrijp ik waar dat vandaan komt.

Zo'n 10 jaar lang (en soms nog steeds) voelde ik me onwijs eenzaam. Niet 'connected' met de mensen om me heen, laat staan met de wereld. Ik volgde maar gewoon de kudde. Ga naar school, kleed me aan zoals de rest (want hell no dat ik -net als op de basisschool- word uitgelachen omdat ik iets draag wat ik zelf eigenlijk leuk vond), doe de dingen die iedereen doet en leuk vindt en volg het pad dat mijn vader voor me in ogen had: Middelbare school, studeren, baan, huisje, boompje, beestje.


Terug naar mijn eigen cyclus

Het leek wel alsof ik jaren lang 'numb'(verdoofd) ben geweest. En eigenlijk begrijp ik nu pas waarom dit zo heeft gevoeld en hoe het komt dat ik me sinds een jaar weer veel meer 'in sync' voel met mezelf en mijn lijf.


Vanaf mijn 15e begon ik namelijk met het slikken van de pil (aaaaha!) Dit omdat mijn menstruatie out of control was. Mijn cyclus begon vanaf mijn 12e en ik werd hevig ziek elke kaar dat ik moest vloeien. Tevens was mijn cyclus er niet eentje waar je de klok op gelijk kon zetten. Dan werd ik ineens 6 weken niet ongesteld, dan werd ik ineens voor een langere periode om de week ongesteld. Uiteraard werd, zoals toentertijd (en nog steeds) normaal was, mij de pil voorgeschreven om het in goede banen te leiden. Dus hop, pilletje kunstmatige hormonen erin en klaar is kees. En het heeft zo'n 10 jaar geduurd voordat ik besefte dat ik door deze pilletjes, mijn connectie met mezelf, mijn lijf en de natuur volledig kwijt ben geraakt. En aan de verhalen om mij heen en op mijn social media te horen, ben ik niet de enige die dit zo heeft gevoelt. Het is dan ook niet gek dat (naast alle medische redenen) een hoop vrouwen ook om deze specifieke reden stoppen met het slikken van de pil en overgaan op anticonceptie die geen kunstmatige hormonen af geeft. Zo ook ik.


Anders half jaar geleden besloot ik te stoppen met de pil. Het eerste half jaar heb ik geen anticonceptie gebruikt (behalve natuurlijk een condoom als ik seks had) om mijn lichaam weer terug te laten gaan naar haar natuurlijke cyclus. Een half jaar later besloot ik een spiraal (een Gynefix) te laten zetten. Dit is een spiraal die valt onder de koperspiraal. De koperspiraal is ook niet het meest ideale wat er is, maar terwijl ik nog zoekende ben in 'natuurlijke anticonceptie' is het voor mij nu wel even een goede oplossing.Niet meer 'numb'

Het is grappig dat het soms tijd nodig heeft voor je iets door hebt of beseft. Nu pas heb ik namelijk door dat het veranderen van mijn anticonceptie de reden is dat ik het afgelopen jaar ineens 'wakker' werd. Dat ik me ineens besefte dat ik een eetprobleem had, dat ik niet happy was met wat ik deed qua werk, met sommige mensen die ik om me heen had verzameld en met hoe ik me gedroeg en voelde.


Nu pas besef ik dat de pil mij jarenlang een 'numb' gevoel heeft gegeven en dat ik hierdoor de connectie met mezelf, mijn vrouwelijke energie, kracht en 'zijn' kwijt ben geraakt. En dat het missen van deze connectie ervoor zorgde ik thuis hoorde in het straatje vrouw dat zich vaak afvraagt:


'Waar zijn alle goede mannen?'

'Waarom heb ik het gevoel dat ik iets mis?'

'Wat is er mis met mij?'

'Waarom ben ik nooit goed genoeg?'

'Waarom ben ik de enige op de wereld die geen idee heeft wat ze nou ECHT met haar leven wilt?'


Etc. Etc. Etc.


Herkenbaar?


Vrouwelijke energie en je Female Force

In mijn vorige blog waarin ik uitleg wat vrouwelijke energie eigenlijk is, vertel ik over de emancipatie en feminisme. Hoe we toentertijd (en eigenlijk al decennia daarvoor) onze vrouwelijke essentie zijn verloren. Heel vroeger waren het juist de vrouwen die de leiders waren van stammen. Vrouwen die de moeilijke beslissingen namen op basis van hun intuïtie en kennis van (en connectie met) moeder natuur. Helaas is dit met de opkomst van het Patriarchaat* volledig veranderd. De macht werd door mannen veroverd met geweld en het zaaien van angst. En omdat deze mannen de macht wilden behouden en eigenlijk bang waren voor de kracht en intuïtie van vrouwen, hebben zij er op verschillende manier voor gezorgd dat de vrouw niet meer aan de macht kon komen, dat mensen bang werden voor de krachten van vrouwen en dat vrouwen uiteindelijk als minderwaardig werden beschouwt. Een voorbeeld van de vele manieren hiervan: 'heksenjacht.' Die begon bij het beschuldigen van vrouwen, die werkten met hun intuïtie en energieën. Maar de geschiedenis van de vrouw, daar ga ik een andere keer verder op in.


Door de geschiedenis, is het niet gek vrouwen hun intuïtie, energie en krachten gingen onderdrukken en de vrouwelijke essentie vervolgens (bijna) in de vergetelheid is geraakt. Tegenwoordig leeft daarom bijna iedereen volgens de mannelijke essentie. Wil je macht? Wil je veel bereiken in de business wereld? Dan moet je je gedragen als een man. Dan moet je werken met je hersenen en niet met je gevoel. En tadaa.. daar zijn de vrouwen met een verwarde vrouwelijke essentie ontstaan, die zich non-stop afvragen: 'Waarom heb ik het gevoel dat ik iets mis?' Aka jij en ik (op een aantal uitzonderingen na).


Wat is dan de connectie tussen dat hierboven en de pil/je natuurlijke cyclus?

We staan als (westerse) maatschappij al onwijs ver weg van onze connectie met moeder natuurlijk de vrouwelijke essentie. Als klap op de voorpijl, is het enige wat ons nog WEL verbind met moeder natuur (je menstruele cyclus IS moeder natuur) hetgeen dat we niet meer haar natuurlijke gang laten gaan. We gooien er kunstmatige hormonen tegen aan zodat het ons niet in de weg zit en we er controle over hebben. Deze hormonen halen onze seksuele drive weg, beïnvloeden onze baarmoeder zodat we minder bloeden en de natuur minder haar gang kan gaan en onderdrukken onze gevoelens. Dus eigenlijk onderdrukken we onze laatste connectie met onze vrouwelijkheid, onze oer-energie, onze kracht.


Natuurlijk speelt er nog veel meer mee, in het niet connected zijn met je vrouwelijke energie. Maar de eerste stap voor mij om terug te gaan naar mijn vrouwelijke essentie, was de stap om terug te gaan naar een natuurlijke cyclus. Ik voel me weer veel meer vrouw, veel meer mezelf en veel krachtiger. No-way dat ik daarom ooit nog terug ga naar de pil.


Zoektocht naar mijn vrouwelijke essentie

Mijn volgende stap in het terugvinden van mijn vrouwelijke energie, is het weer leren luisteren naar mijn lichaam en daarom ook het weghalen van mijn spiraal. Mijn lichaam geeft namelijk non-stop tekens, dat het in de weg zit. Daarnaast ben ik onwijs veel research aan het doen. Ik leer over de geschiedenis, ik leer over de kracht van de baarmoeder en de menstruele cyclus. Ik leer hoe je je vrouwelijke energie terug pakt en leert wat eigenlijk, in de essentie, is om vrouw te zijn. And I just freaking love it!


Ik hoop dat jij het net zo interessant vind en mijn zoektocht op de voet volgt. Ik ben namelijk vastbesloten om de wereld (of in ieder geval een aantal andere vrouwen haha) ook nieuwsgierig te laten worden naar hun eigen krachten en hopelijk ook te helpen hun Female Force terug te vinden!


Volg mij

Volg mijn zoektocht hier op mij blog en via mijn Instagram @Jipisabel en/of via @DEKRACHTIGEVROUW


 

Patriarchaat: is een term in de sociologie om een maatschappijvorm aan te duiden waarin vaders of meer algemeen de mannen een dominante rol innemen.

 

Header foto door: Mel's Photography


Comments


bottom of page